DOLAR 32,3298
EURO 35,0709
ALTIN 2285,833
BIST 8969,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Almanya’dan Polonya’ya gizemli balık ölümlerinin sorumlularını bulma çağrısı

Almanya Çevre, Doğayı Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanı Steffi Lemke, Polonya’dan Oder Nehri’ndeki balık ölümlerine sebep olanların bulunmasını talep etti.

Almanya’dan Polonya’ya gizemli balık ölümlerinin sorumlularını bulma çağrısı
15.08.2022 14:05
122
A+
A-

Lemke, Alman Birinci Televiyzon Kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada, Polonyalı mevkidaşı ile dün Szczecin ketinde bir araya geldiğini; kendileriyle Oder Nehri’ndeki duruma ilişkin yakın iş birliği içinde olacakları konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Lemke, bu tür olaylarda karşılıklı bilgi alışverişinin yapılması gerektiğine işaret ederek tarafının Oder Nehri’ndeki balık ölümleriyle ilgili Almanya’yı geç bilgilendirdiğini ve bu bilgi alışverişinin işlemediğini kaydetti.

tarafında Brandenburg ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletleri ile Polonya tarafının ölü balıkların Szczecin Limanı’na ulaşmaması için önlem alacağını aktaran Lemke, "Polonya tarafına dün kimin sorumlu olduğunu açıklığa kavuşturmak için mümkün olan her şeyi yapmasını istedim. Tüm karar vericiler şimdi nedeni tespit etmekten sorumlu." ifadelerini kullandı.

[Fotoğraf: Reuters]

Lemke, Almanya’ya durumun geç bildirilmesinin balık ölümlerinden kimin sorumlu olduğunu tespit etmeyi zorlaştırdığını belirterek uzmanların, Oder Nehri’ndeki olayla ilgili analizlerinin sürdüğünü ve bunun sonuçlarının bugün veya yarın gelmesini ümit ettiğini söyledi.

Alman basınında yer alan haberlere göre, Szczecin’de açıklama yapan Lemke, bu olayın orta ve uzun vadeli etkilerinin neler olacağının henüz bilinmediğini belirterek "Gerçekten kötü bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğumuz açık." ifadesini kullandı.

Çevre felaketinin yaşandığı Oder Nehri’nde günlerdir ölü balıklar görülüyor.

Polonya’nın Ulusal su yönetimi otoritesi Polish Waters’ın Başkanı Przemyslaw Daca, nehirden 10 ton balık ölüsü çıkarıldığını ve bunun devasa ve korkunç bir ekolojik felaketle karşı karşıya olduğunu gösterdiğini belirtmişti.

Alman yetkililer, bu olaydan ilk kez bir tekne kaptanının uyarısıyla 9 Ağustos’ta haberdar olduklarını açıklamıştı.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.