DOLAR 32,3262
EURO 35,0881
ALTIN 2291,347
BIST 8979,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Avrupa Uzay Ajansı: Güneş fırtınaları uyduları yok edebilir

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilileri, Dünyanın manyetik alanını inceleyen Swarm uydusunun Güneş fırtınaları nedeniyle atmosfere battığını söyledi.

Avrupa Uzay Ajansı: Güneş fırtınaları uyduları yok edebilir
05.07.2022 07:05
236
A+
A-

Bilim insanları, güneş havasının uyduların yörüngelerinden düşmesine neden olabileceğine inanıyor.

Geçen yıl boyunca, Avrupa Uzay Ajansı’nın Dünya çevresindeki manyetik alanları ölçen Swarm takımyıldızı, atmosferde öncekinden on kat daha hızlı yer değiştirmeye başladı.

ESA’nın Swarm misyon yöneticisi Anja Stromme, Space.com’a verdiği demeçte, "Son beş, altı yılda uydular yılda yaklaşık iki buçuk kilometre batıyordu. Ancak geçen yılın Aralık ayından bu yana neredeyse dalış yapıyorlar. Aralık ve Nisan arasındaki düşüş oranı yılda 20 kilometre oldu" dedi.

Bu fenomenlerle eşzamanlı olarak başlayan yeni güneş döngüsünün sorumlu olabileceği düşünülüyor.

Daha fazla güneş rüzgarı aktivitesi, güneş lekeleri, güneş patlamaları ve koronal kütle püskürmeleri artan bir oranda üretiliyor.

Dr. Stromme, "Atmosferin güneş rüzgarıyla etkileşime girdiği üst katmanlarında devam ettiğini hala tam olarak anlamadığımız birçok karmaşık fizik var. Bu etkileşimin atmosferin yükselmesine neden olduğunu biliyoruz. Bu, daha yoğun havanın daha yüksek irtifalara kayması anlamına geliyor."

Dr Stromme, daha yoğun havanın uydular için daha fazla sürtünme yarattığını, bu yüzden uyduların yavaşlayarak batmasına neden olduğunu söyledi.

Uydular o kadar dramatik bir şekilde battı ki, Mayıs ayında operatörler, uydulardaki tahriklerini kullanarak irtifaları yükseltmek zorunda kaldılar.

Uydular çok alçalırsa, ajansların onları tamamen kaybetmesi tehlikesi var.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.