DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batılı şirketlerin yüzde 23’ü faaliyetlerini Çin’den taşımayı düşünüyor

Dünyanın fabrikası olarak bilinen Çin, artık bu özelliğini kaybediyor. Batıyla yaşanan stratejik rekabet, Çin’de ekonomik performansın düşmesi ve salgın önlemleri gibi nedenlerle uluslararası şirketler artık ülkeden ayrılmayı planlıyor. Bu şirketlerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye de var.

Batılı şirketlerin yüzde 23’ü faaliyetlerini Çin’den taşımayı düşünüyor
04.08.2022 12:05
211
A+
A-

Çin’deki her dört Batılı şirketten birisi faaliyetlerini ülkeden taşımayı düşünüyor. Bu şirketlerin yarısı, Çin’de iş yapmanın artık daha siyasileştiğine inanıyor. Bu yönelim, Çin’deki Odası’nın haziran ayındaki anketiyle su yüzüne çıktı.

Batıyla arasında artan stratejik rekabet, ayrışmayı hızlandırdı. Çin’in cazibe kaybı yaşamasının sebepleri arasında ekonomik performansın zayıflaması ve işçi giderlerinin artması ön sırada. Ayrıca, ülkedeki sıkı önlemleri de uluslararası şirketleri zorluyor.

Yeni adreslerden biri Türkiye

Dev şirketler şimdi operasyonlarını taşıyacak yeni adres arayışında. Bu adreslerin başında gelen ülkelerden biri de Türkiye.

Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, ve gibi ülkeler de seçenekler arasında bulunuyor. Bu ülkelerin Batıyla daha iyi ilişkilere sahip olması da şirketler için bir fırsat sunuyor.

Sağladığı avantajlar ve stratejik konumları, Türkiye ve Hindistan’ı şirketler için daha cazip hale getiriyor.

Türkiye’ye 2021’de gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarı yüzde 81’lik artışla 14 milyar 200 milyon dolara ulaştı. Böylece Türkiye, dış yatırım çekme konusunda salgın öncesindeki yıllık ortalama seviyesinin de üstüne çıktı.

Haber: Musab Eryiğit


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.