DOLAR 32,3756
EURO 35,0445
ALTIN 2325,981
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

"BMGK’da reform yapılmasını destekliyoruz"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, BMGK kararlarının bazen kısa zamanda uygulandığını, bazen ise yıllarca kağıt üzerinde kaldığını belirtti ve “Biz reformları destekliyoruz. Kararların siyasi üstünlük temelinde uygulanması durdurulmalıdır” dedi.

"BMGK’da reform yapılmasını destekliyoruz"
30.06.2022 19:30
106
A+
A-

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’de düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağı Konferansı’nın açılışına katılarak konuşma yaptı.

Konuşmasında Azerbaycan topraklarının bir zamanlar tarafından işgal altında bulunmasından, bölgede yaşanan yıkımlardan bahseden Aliyev, Azerbaycan’ın kendi topraklarını kurtararak adaleti ve uluslararası hukuku yeniden sağladığını kaydetti.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışma sadece bölgesel değil küresel 

Aliyev, sorunun çözümü için kurulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun hiçbir çözüm bulamadığını hatırlatarak, "Minsk Grubu sorunun ebedi kalmasını isteyenlerin aleti oldu. Bugün Azerbaycan toprak bütünlüğünü kendisi sağladığı için artık Minsk Grubuna ihtiyaç kalmadı. Biz Minsk Grubuna ‘elveda’ dedik. Maalesef Ermenistan ve başkaları onu hayata döndürmeye çalışıyor. Fakat bu mümkünsüzdür çünkü Minsk Grubu artık öldü." diye konuştu.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmanın sadece bölgesel değil küresel bir konu olduğunu vurgulayan Aliyev, şunları söyledi:

"Çünkü bu sadece uluslararası hukukun temel ilkelerinin tamamen ihlali değil, aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BMGK) kararlarının da ağır ihlali ve dikkate alınmaması durumuydu. 1993’te BMGK tarafından 4 karar kabul edildi. Bu kararlarda Ermenistan’dan işgal ettiği topraklardan kayıtsız şartsız çıkması isteniyordu. Fakat bu kararlar uygulanmadı. Kimse bu kararların niye uygulanmadığı sorusuna yanıt vermiyor. Belki de yanıt vermek istemiyorlar. Bazı durumlarda BMGK kararları birkaç gün içerisinde uygulandığı halde Azerbaycan’a geldiğinde bu kararlar kağıt üzerinde kalmıştır. 28 yıl bu kararlar kağıt üzerinde kaldı. Cesur Azerbaycan askerlerinin çabaları olmasaydı bu kararlar bir 28 yıl daha kağıt üzerinde kalacaktı. Bu durum, BMGK’da reformlar yapılması konusunu gündeme getiriyor. BMGK kararları uygulanmıyorsa o zaman bunları kabul etmenin ne anlamı var. Biz reformları destekliyoruz. BMGK kararlarının siyasi üstünlük temelinde uygulanması durdurulmalıdır."


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.