DOLAR 32,5302
EURO 34,7441
ALTIN 2485,257
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tayvan: Çin’e ait 21 savaş uçağı ve 6 gemi Ada çevresinde görüldü

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin ardından başlattığı tatbikatlarını dün tamamlandığını duyururken, Tayvan Savunma Bakanlığı, bugün Çin’e ait 21 savaş uçağı ve 6 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü duyurdu.

Tayvan: Çin’e ait 21 savaş uçağı ve 6 gemi Ada çevresinde görüldü
12.08.2022 00:05
118
A+
A-

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ordusuna ait hava ve deniz araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiğinin bilgisi verildi.

Açıklamada, yerel saatle 17.00 (TSİ 10.00) itibarıyla 21 uçağı ve 6 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğü, uçaklardan 11’inin Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusuna uçtuğu, 6 SU-30, 4 J-11 ve 1 JH-7 savaş uçağının boğazı ikiye ayıran itibari "orta çizgiyi" geçtiği aktarıldı.

Bakanlık, Pelosi’nin Ada’yı ziyaret ettiği 3 Ağustos’ta 27, ziyaretin ardından tatbikatların başladığı 4 Ağustos’ta ise 22 Çin savaş uçağının Tayvan çevresinde görüldüğünü, aynı gün Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan çevresindeki sulara düştüğünü açıklamıştı.

"Çin, ayvan Boğazı’ndaki askeri devriye faaliyetine devam edecek"

Ayrıca 5 Ağustos’ta 68 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin, 6 Ağustos’ta 20 uçak ve 14 geminin, 7 Ağustos’ta 66 uçak ve 14 geminin, 8 Ağustos’ta 39 uçak ve 13 geminin, 9 Ağustos’ta ise 45 uçak ve 10 geminin, 10 Ağustos’ta ise 36 uçak ve 10 geminin Ada çevresinde görüldüğü duyurulmuştu.

Çin’in 4-7 Ağustos’ta düzenleyeceğini açıkladığı tatbikatlar, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Ada’nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar nedeniyle bazı alanlar, ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı aktarılmıştı.

Tatbikatlarla ilgili yayımlanan hava ve deniz güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi 7 Ağustos’u izleyen gece saatlerinde dolmasına rağmen, Çin ordusu tatbikatları 8 ve 9 Ağustos’ta da sürdürdüğünü açıklamıştı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Şi Yi, dün yaptığı açıklamada, Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasında yürütülen tatbikatların sona erdiğini duyurmuştu. Sözcü Şi, Tayvan Boğazı’ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini duyurmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı’nın ziyareti

Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin geçen hafta yaptığı ziyaret, Ada’yı topraklarının parçası olarak gören Pekin’in tepkisini çekmişti. Çin, 2-3 Ağustos’taki ziyaretin ardından Ada çevresindeki askeri tatbikatlara başlamıştı.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada’yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997’de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.