DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Askeri helikopteri ilk kez yangında uçurdu

Terörle mücadelede kullanılan Sikorsky ve Mİ-17 helikopterleri, Ege ve Akdeniz’deki orman yangınlarında ilk kez görev aldı. Yangında Mİ-17’yi kullanan Binbaşı Hüseyin Kamuran Ekmekçi o mücadeleyi anlattı: Yangının termik santrallere ulaşmaması için mücadele ettik. Motora duman girmesi büyük riskti.

Askeri helikopteri ilk kez yangında uçurdu
29.07.2022 11:05
165
A+
A-

Ege ve Akdeniz’de bir yıl önce meydana gelen yangınları ciğerleri yaktı. 28 Temmuz’da Manavgat’ta, ardından da Marmaris Köyceğiz ve çevresinde çıkan yangınlar günlerce sürdü. Orman ekipleri, itfaiye ve halk seferber oldu. Bu yangınlara su serpen kahramanlardan biri de Jandarma Havacılık ekipleriydi.

Jandarma Pilot Binbaşı Hüseyin Kamuran Ekmekçi, "5 bin 500 tona yakın su attık ateşin üzerine. Sabah hava aydınlanmasından akşam hava kararana çok kısa sürede müthiş bir adaptasyon sağladık." dedi.

Skorsky S70 tipi helikopterler, ilk kez söndürmek için kullanıldı

Jandarma Havacılık Başkanlığı, ve Diyarbakır’daki birliklerden Mİ-17 ve Skorsky helikopterlerine yangınla mücadele için ‘Bambi Bucket’ denilen su kovaları takıldı. ve arama kurtarma faaliyetlerinde görev alan Skorsky S70 tipi helikopterler, ilk kez yangın söndürmek için kullanıldı.

"Olaylar daha vahim hale gelebilirdi"

Kemerköy-Yeniköy Santral ve Fesleğenköy bölgesinin o dönem çok kritik olduğunu aktaran Ekmekçi, "Yangın sürekli santrallere doğru devam ediyordu ve santrallerde yüklü miktarlarda kömürler mevcuttu. Olaylar daha vahim hale gelebilirdi. Su alma alanlarında daha evvel bir koordinasyon yaptık. Orman Bakanlığı tedbirler aldı yerden biz su aldıkça tankerlerle su ikmali yapıldı" diye konuştu.

Helikopterler 741 saat uçuş yaptı

Jandarma Havacılık Başkanlığı, yangınlara 16 helikopter, 45’i pilot 144 personelle müdahale etti. Helikopterler 10 günde 741 saat uçuş yaptı.

"Görevin zorluğunu düşünmedik"

Vadilerin derin olduğunu ve rüzgarın uçuşu kısıtladığını aktaran Ekmekçi, "Külün ve dumanın motora girmesi performansı müthiş düşürebilir. Yangının en kritik olduğu anlarda yangını kesmeye çalıştık. Çok zorlandığımız oldu ancak biz görevin zorluğunu düşünmedik" dedi.

Kamera: Altan Ayhan


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.