DOLAR 32,3696
EURO 34,9701
ALTIN 2325,635
BIST 9139,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BM Kadın Birimi’nden cinsiyet eşitliği için ‘Uyandıran masallar’

Fatma G. Kabasakakallı / İSTANBUL – Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, toplumda kadınların ve genç kızların rollerini …

25.11.2021 00:01
141
A+
A-

Fatma G. Kabasakakallı / İSTANBUL – Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, toplumda kadınların ve genç kızların rollerini, insan potansiyelini ve haklarını güçlendirmek amacıyla 28 masalın yeniden yazılarak kurgulandığı yaratıcı bir projeye imza attı. “Uyandıran Masallar: Yeni nesil için tekrar kurgulanan masallar” adlı projeyle, 8-12 yaş arasındaki çocuklar için masallar, Avrupa, Batı Balkanlar ve Orta Asya’dan 31 yazar tarafından yeniden yazıldı.

İstanbul’da Uluslararası MEF Okulları’nda hibrit olarak düzenlenen projenin lansman etkinliğinde, feminist yazarlar, ünlüler, oyuncular, sivil toplum temsilcileri ve çocuklar, cinsiyet rollerini sorgulamak ve cinsiyet eşitliğini gerçeğe dönüştürmek amacıyla bir araya geldi.

HİKÂYENİN GÜCÜ

BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir, projeyle ilgili yaptığı konuşmada, “BM Kadın Birimi, kız ve erkek çocuklarının,kadınların ve erkeklerin, akıllarında, evlerinde ve toplumlarında, cinsiyet eşitliğini güçlendirmek amacıyla bölgedeki aksiyonlara liderlik ediyor. Hikaye anlatımının gücüne inanıyoruz ve Uyandıran Masallar’ın, hayal gücünü canlandırmasını, çocukları, gençleri, aileleri ve toplumları cinsiyet eşitsizliği hakkında konuşma ve buna karşı aksiyona geçme konusunda harekete geçireceğini umuyoruz.

ÜNLÜLERDEN DESTEK

BM Kadın Birimi’nin etkinliğine katılan oyuncu Özge Özpirinçci Kar masalını sahnede okurken, ünlü oyuncu Kerem Bürsin de etkinliğe özel bir video mesajıyla katıldı. Bürsin “Bugün ve bu çağda cinsiyet eşitliğini ön plana çıkarmak çok önemli. Herkesi, bu yeniden kurgulanan masalları okumaya ve dünyayı kadınlar ve kız çocukları için daha iyi bir yer yapmak için yardımcı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası MEF Okulları Genel Müdür Yardımcısı Elvan Tongal ise “Masallar değişiyorsa, dünya da dönüştürülebilir” ifadelerini kullandı.

‘KAHRAMAN KIZLARA İHTİYACIMIZ VAR’

8 yaşındaki Kuzey Doğan ise “Sınıfımda bir arkadaşımın BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden Cinsiyet Eşitliğine yönelik hazırladığı posteri hatırlıyorum. Erkek ve kızların aynı olmayabileceği fakat eşit olarak davranılması gerektiğini anlatıyordu. Paylaştığımız hikayelerde daha fazla kahraman kızlara ihtiyacımız var” dedi.

‘Altın Saçı Olmayan Çocuk’un yazarı Kalina Maleska, Kuzey Makedonya: “Ben çocukken, evde altı ciltlik masal kitaplarımız vardı. Hikayelerden o kadar etkilenmiştim ki, tüm çocukluğum boyunca tekrar tekrar okudum ve hep hikayelerdeki bir karakter olsaydım, neyi farklı yapardım diye hayal ederdim.”

‘Uyuyan Kale’ yazarı Tania Kasian, Ukrayna: “Masalların hayatımızda çok büyük bir rolü olduğuna inanıyorum. Kalıp yargılarımızı ve insanlara, durumlara yönelik davranışlarımızı dönüştüren örnekleri oluşturuyorlar.”

BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nin İsviçre Kalkınma ve İş Birliği Ajansı’nın mali desteğiyle gerçekleştirdiği Uyandıran Masallar etkinliğine online dahil tüm dünyadan 4 bin altı yüz kişi katıldı.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.