DOLAR 32,5237
EURO 34,8442
ALTIN 2427,669
BIST 9687,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İstanbul Üniversitesi’nden orman yangınları raporu: ‘Kasıt’ ve ‘sabotaj’ ihtimaline dikkat çekildi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporda, birebir anda birkaç farklı noktada başlayan …

30.07.2021 22:25
99
A+
A-

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporda, birebir anda birkaç farklı noktada başlayan orman yangınlarının “kasıt” ve “sabotaj” ihtimalini düşündürdüğü kaydedildi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Muhafaza Ana Bilim Kısmı öğretim üyelerince kamuoyunu bilgilendirmek üzere hazırlanan ön kıymetlendirme raporu paylaşıldı.

Buna nazaran raporda, Türkiye’nin Akdeniz coğrafyası ve iklim jenerasyonunda yer alması nedeniyle bilhassa yaz aylarında ağır bir yangın tehdidi altında bulunduğu kaydedildi.

HER YIL 2 BİN 350 ORMAN YANGINI ÇIKIYOR

Orman yangınlarının çıktığı, yayıldığı, yangın müdafaa ve tertibine kâfi derecede ziyan yaptığı yılın bir periyodu yahut periyotları “yangın sezonu” olarak tanımlandığı anlatılan raporda, Akdeniz ve Ege bölgeleri için 1 Mayıs-31 Ekim ortasında yaklaşık olarak 6 ay devam eden uzun yangın dönemi geçerliyken, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgeleri’nde ise şubat-nisan aylarında 2-3 ay süren kısa yangın döneminin görüldüğü vurgulandı.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan son 20 yıllık orman yangınları istatistiklerine nazaran her yıl ortalama 2 bin 350 orman yangını çıktığı ve yaklaşık 10 bin hektar alanın etkilendiği aktarılan raporda, şöyle devam edildi:

“Bu sayılar ülkemizin orman yangınlarına hassas Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerine has iklim ve bitki örtüsü şartlarının bir sonucudur. Akdeniz ve Ege bölgelerinin asli ağaç çeşidi doğal yollarla yetişen ve binlerce yıldır alanda doğal olarak bulunan kızılçamdır. Kızılçamda bulunan reçine onu yangına karşı daha hassas hale getirmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki kızılçam tohumları 800-1000 derecelik sıcaklıklara karşı da sağlamdır. Ülkemizdeki yangınla çaba stratejisi, yangın sayısı ve yanan alan ölçülerini, yangın öncesi ve yangın anındaki çalışmalarla mümkün olduğu kadar aşağıya çekmek olmalıdır”

SICAKLIKLARIN ARTMASI YANGIN MÜMKÜNLÜĞÜNÜ ARTIRIYOR

30 Temmuz saat 16.00 prestijiyle Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Osmaniye olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan toplam 71 yangının 57’sinin denetim altına alındığı, 14’ünün ise hala devam ettiği anlatılan raporda, yangın bölgelerinde sıcaklığın yüksek, bağıl nemin düşük olmasının ormanları yanmaya daha elverişli hale getirdiği belirtildi.

Rüzgar şiddetinin yüksek olmasının, yangının yayılma suratını arttırdığı ve yangına direkt müdahaleyi güçleştirdiği lisana getirilen raporda, şunlar kaydedildi:

“Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, izafî nemin yüzde 20’nin altına düştüğü hava şartlarında orman yangını çıkma mümkünlüğü çok yüksektir. Gerçekten bölgede meteoroloji istasyonlarından alınan bilgiler 30 Temmuz tarihinde hava sıcaklığının 42-43 derece, bağıl nemin yüzde 13 ve rüzgar suratının 50-60 km/sn olduğunu göstermektedir. Bu kurallar altında çıkan yangınlar, rüzgarın da tesiriyle çok süratli bir biçimde yayılabilir ve denetim altına alınması güçleşir”

Yangının sıçrama yapacağı yerler bilinmediği için denetim altına alınmasının güç olduğu söz edilen raporda, “aynı anda birkaç farklı noktada başlayan yangınların çıkış sebebi kesinlikle araştırılmalıdır. Bu durum kasıt ve sabotaj ihtimalini de düşündürmektedir” denildi.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.