DOLAR 32,5555
EURO 34,8755
ALTIN 2428,585
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İstanbul’da tahıl zirvesi: Rus heyet havalimanına indi

Türkiye, Rusya ve Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler yetkilileri, tahıl krizinin çözümü için İstanbul’da masaya oturuyor. Rus heyeti taşıyan uçak İstanbul Havalimanı’na indi.

İstanbul’da tahıl zirvesi: Rus heyet havalimanına indi
13.07.2022 14:05
92
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, liderlere yaptığı çağrının ardından, Türkiye, Rusya, ve heyetleri İstanbul’da bugün bir araya geliyor.

Tahıl zirvesine katılacak Rus heyeti taşıyan uçak Havalimanı’na indi.

Savunma bakanlıklarının yetkilileri ve askerlerden oluşan heyetlerin katılacağı zirvede, tahıl yüklü gemilerin ilerleyeceği güzergah ile güvenlik konuları ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tahıl koridoru diplomasisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Temmuz’daki konuşmasında "Karadeniz koridoru çok çok büyük önem ifade ediyor. Gerek sayın Putin’in gerek sayın Zelenskiy’nin her iki liderin de yaklaşımları önem arz ediyor. Şöyle bir hafta on gün içinde bu görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız." ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan, bu açıklamasının ardından Kurban Bayramı’nda da diplomasi trafiğini sürdürdü; ve Ukrayna liderleri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinde Birleşmiş Milletler’in Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planını gündeme getirdi.

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesinde de Ukrayna-Rusya Savaşı ve Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair hususları değerlendirdi.

Bakan Akar: Görüşmeler olumlu gelişti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada, sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtmişti.

Bakan Akar, yapılan çalışmaların neticesinde, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın, uluslararası piyasalara deniz yoluyla emniyetle sevkine yönelik, Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti görüşmeler icra edeceğini söylemişti.

Tahıl krizi

Karadeniz’de, 24 Şubat’tan bu yana devam eden nedeniyle yük gemilerinin Ukrayna limanlarından çıkamaması sonucu dünyanın birçok ülkesinde tahıl krizi yaşanıyor.

Türkiye’nin yürüttüğü kritik diplomasi trafiğinin arka planında ise küresel krizini önleme çabası yatıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre tahıl üretiminde en büyük pay Çin, ve Hindistan’a ait. Rusya ve Ukrayna bu ülkelerden sonra geliyor.

2019 yılı verilerine göre Rusya 118 milyon ton, Ukrayna ise 74 milyon ton tahıl üretimi gerçekleştirdi.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.