DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

KADES ile 242 bin 473 ihbara müdahale

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığı aile içi ve kadına şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu …

27.11.2021 00:10
158
A+
A-

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığı aile içi ve kadına şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda personel eğitim çalışmalarına ağırlık veren bakanlık, hayata geçirdiği KADES uygulaması ve Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi gibi projeler ile de kadına şiddetin son bulması için çalışıyor. Aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında 1005’i polis merkezi amirliklerinde 97’si jandarmada olmak üzere 1102 aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele birimi ve bu birimlerinin yanı sıra jandarma karakolları ile polis merkez amirliklerinde 1497 güven masası kuruldu. Aile içi ve kadına şiddeti önlenmesi kapsamında 2018 yılından bugüne kadar toplam 309 bin polis ve jandarma personeline eğitim verildi.

Yaklaşık 3 milyon kez indirildi

2018 yılında hayata geçirilen ve geçtiğimiz günlerde Akdeniz Parlamenterler Asamblesi tarafından ödüle layık görülen KADES, bugüne kadar 2 milyon 758 bin 120 kadın tarafından cep telefonuna indirildi. Uygulama üzerinden gerçekleşen 242 bin 473 ihbarın tamamına anında müdahale edilirken, bu ihbarların 138 bininin gerçek acil durumlar için yapıldığı tespit edildi.

Ayrıca aile mahkemeleri hakimleri tarafından verilen kararlara istinaden, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin şiddet mağdurlarına yaklaşıp yaklaşmadığının izlenebilmesi için elektronik kelepçe uygulamasına başvuruluyor. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) 1000 kapasiteli elektronik kelepçe izleme merkezi kuruldu. Bugüne kadar toplam 764 kişiye elektronik kelepçe takılarak takibi gerçekleştirildi. Merkezde şu an 272 vaka aktif izlenirken, elektronik kelepçe uygulaması ile takip edilen hiçbir olayda şiddet görülmedi.

Koruyucu tedbirler

6284 sayılı kanun kapsamında bugüne dek meydana gelen kadına karşı şiddet olaylarında, 42 bin 572 şiddet mağduru kadına yönelik 50 bin 380 koruyucu tedbir kararı alındı.

136 bin 753 şiddet uygulayan erkeğe karşı ise 503 bin 156 önleyici tedbir kararı verildi.

KADINLAR MEYDANLARDA

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde çok sayıda kentte yürüyüş ve basın açıklamaları yapılacak. Bazı eylemler ve yapılacağı yerler;

İstanbul: 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 19.30’da Taksim/Tünel’de eylemde.

Ankara: Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda eylemde.

İzmir: İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 19.00’da Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki eski Leman Kültür önünde bir araya gelen kadınlar   eylem düzenleyecek.

Bursa: Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 19.00’da Fomara Meydanı’nda bir araya gelecek.

Eskişehir: Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 18.30’da Espark AVM önünde eylem düzenleyecek.

Adana: Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 18.00’de 5 Ocak Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar fenerli yürüyüş düzenleyecek.

Mersin: Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 18.30’da Kushimoto Sokağı’nda bir araya gelecek.

Antalya: Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 19.30’da Kapalı yolda Halkbankası önünde bir araya gelen kadınlar eylem düzenleyecek. Ayrıca 27 Kasım günü de Aydın Kanza Parkı’nda saat 15.00’te miting olacak.

Mardin: Mardin Şahmaran Kadın Platformu’nun çağrısıyla Ömerli ilçesinde saat 13.00’te Deniz Poyraz köyünde kadınlar yürüyüş yapacak.

Tunceli: Dersim Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 17.30’da Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelecek.

Trabzon: Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 17.30’da Meydan Park’ta bir araya gelecek.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.