DOLAR 32,3107
EURO 35,0723
ALTIN 2303,119
BIST 9056,2
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tatar: Kıbrıs’ta Türk askerinin caydırıcı gücü olması bizler için kırmızı çizgidir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “(Kıbrıs) Biz, her zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün, Türk askerinin caydırıcı gücünün orada olması gerektiğini vurgulamaktayız” dedi.

Tatar: Kıbrıs’ta Türk askerinin caydırıcı gücü olması bizler için kırmızı çizgidir
27.07.2022 01:05
145
A+
A-

Tatar, Pençe-Yıldırım Harekat bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarının saldırısında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Remzi Nişan’ın ailesinin oturduğu Erdemli ilçesi Çeşmeli Mahallesi’nde kurulan taziye çadırını ziyaret etti.

Şehidin babası Halis ve eşi Neslihan Sevgi Nişan ile görüşen Tatar, aileye başsağlığı diledi.

Tatar, sonrasında Erdemli Belediyesince Avgadı Yaylası’nda yaptırılan kendi adının verildiği parkı ziyaret etti, Kıbrıs gazileri ve vatandaşlarla sohbet etti.

"Hidrokarbonlar konusunda da iş birliği yapılabilir"

Programının ardından Vali Ali Hamza Pehlivan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, valilik şeref defterini imzaladı.

Tatar, bugün Silifke ilçesi Taşucu Limanı’nda bulunan Türkiye’nin dördüncü gemisi Abdülhamid Han’ı incelediğini belirterek, hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak geminin kendisini etkilediğini anlattı.

Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade eden Tatar, iki ülkenin birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Ersin Tatar, Kıbrıs’ta eşitliğe dayalı bir anlaşmadan yana olduklarını vurgulayarak, "Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki ayrı bağımsız devletin iş birliğiyle bir anlaşma olabilir. Eğer öyle bir anlaşma olabilirse, geçen günlerde kendilerine yaptığım önerilerde olduğu gibi hidrokarbonlar konusunda da iş birliği yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Kıbrıs’ta barışın devamından yanayız"

Her zaman milli duygu ve çıkarlarla hareket ettiklerini aktaran Tatar, "Kıbrıs’ta makul, sürdürülebilir, her iki tarafın yararına olacak anlaşmadan, barışın devamından yanayız. ‘Barış’ denildiğinde her zaman söylemimdir, KKTC’de barış vardır çünkü bu barış 1974’te ile götürülmüştür" dedi.

Tatar, Kıbrıs’ta uzun yıllar müzakereler yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Kurucu Cumhurbaşkanımız merhum Rauf Denktaş, masalarda çok çalışmalar, müzakereler yaptı ama hiçbir zaman karşılığını alamadık. Karşı tarafın niyeti açık şekilde ortaya çıkmıştır. Federalizm altında, çoğunluğun azınlığı yöneteceği, tek egemenlikle birlikte adanın zamanla bir ‘Helen Adası" olması için yapacakları çeşitli oyunlar var. Özellikle de Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliğinde olmadığı için bizi farklı bir maceraya çekmek… Bizim Avrupa Birliğinde olmaktan bir sıkıntımız yok. Neticede benim siyasetim, çatısı altında iki devlet ama kuzeydeki devlet egemen devlet. Egemen devlet, daima ana vatanı Türkiye Cumhuriyeti ile dilediği gibi ilişkiler kurabilir."

"Doğu Akdeniz’deki varlığımızın devamı için Türk askeri hayati öneme haizdir"

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz, her zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün, Türk askerinin caydırıcı gücünün orada olması gerektiğini vurgulamaktayız. 1974’ten sonra sağlanan bu düzenin, güvenliğimizin, Doğu Akdeniz’deki varlığımızın sürdürülebilmesi bakımından Kıbrıs’ta her şartta Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün devamı, Türk askerinin de caydırıcı güç olarak orada bulunması bizler için bir kırmızı çizgidir, hayati öneme haizdir."

Valisi Pehlivan da Türkiye ile KKTC arasındaki "gönül köprüsünün" çok sağlam olduğunu dile getirdi.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.