DOLAR 32,5148
EURO 34,7435
ALTIN 2489,942
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ukrayna krizini uzatacak adımlar: Savaşın bitmesini kim istemiyor?

Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’nın saldırıları ve çatışmalar devam ederken, Türkiye barış için önemli adımlar atıyor. Ancak bölgeye coğrafî olarak uzak ülkeler, savaşın sürmesine yol açacak bir tutum izliyor. Peki savaşın bitmesini hangi aktörler istemiyor? Yanıtını TRT Haber muhabiri Ahmet Çakıcı araştırdı.

Ukrayna krizini uzatacak adımlar: Savaşın bitmesini kim istemiyor?
28.07.2022 13:05
167
A+
A-

Pek çok ülke Ukrayna’ya askeri destek verirken çözüm için diplomatik çaba göstermiyor. krizinde beklenti, savaşın insanlığa daha büyük bedeller ödetmeden son bulması…

Ancak bölge dışındaki ülkelerin savaşı uzatacak adımları bu beklenti ile örtüşmüyor.

Ülkelerin Ukrayna’ya desteğinin yalnızca askeri boyutta kalması, diplomasiyi etkisiz kılıyor.

Sahada çözümden uzak bir tablo ortaya çıkıyor

Türkiye Rusya-Ukrayna savaşı’nın çözümünde öncü rol oynuyor. Hem Ukrayna’nın bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruması için askeri destek sağlıyor, hem de diplomaside önemli adımlar atıyor. Ancak diğer aktörlerin izlediği politikalarda diplomatik çaba yerine yalnızca askeri adımlar öne çıkıyor. Bu tutum, barışı sağlamaktan çok bölgede çatışmaların sürmesine neden oluyor.

  Araştırmacısı Prof. Dr. Pirinççi bu noktaya şöyle dikkati çekiyor: "Sorun aslında burda ortaya çıkıyor. Sadece silah verip bütün diyalog kapılarını kapattığınızda süreç kan kaybıyla sonuçlar kan kaybı da sadece Rusya’ya olmayacaktır, Ukrayna başta olmak üzere tüm dünyaya olacaktır. Savaşı sonlandırmaya veya savaşın tansiyonunu azaltmaya yönelik çok fazla girişimde bulunmadıklarını görüyoruz…"

Savaşın bitmesini istemeyen ülkeler mi var?

Bu durum Ukrayna’da "Savaşın bitmesini istemeyen ülkeler mi var?" sorusunu gündeme getiriyor. Bölgeye coğrafi olarak uzak ülkeler, süreci açıklamalar ile takip ediyor. Ancak diplomatik çözüm için irade göstermiyorlar.

Prof. Dr. Pirinççi, “Mesafe arttıkça bedel ödeme daha da azalıyor ve savaşın uzaması isteğinin daha da arttığını biliyoruz. ve en başından itibaren savaşın çıkmasını göz göre göre beklediler hatta bazı söylemleriyle bunu ettiler" diye konuştu.

Rusya’ya bedel ödetme arzusu

Pirinççi, "Rusya’ya doğrudan sınırı olan ya da Ukrayna’ya sınırı olan ülkeler; bunlar da Rusya’dan tehdit algıları artan ülkeler, bunlarda da ‘Rusya Ukrayna’da başarılı olursa sıra bize mi gelecek’ kaygısı bulunmakta. Rusya’nın savaştan galip şekilde ayrılmasını istemiyorlar ve bir şekilde yıpranmış olan bir Rusya’nın tehdit algılarını azaltacağını düşünüyorlar" bilgisini verdi.

Hedef, savaşı uzatarak güç dengelerini yeniden şekillendirmek

Prof Dr. Pirinççi, "Bazı aktörler savaşın Rusya’yı cezalandırıcı boyutu artana kadar devam etmesini isteyeceklerdir ancak burada da en temel handikap savaşın etkilerinin Ukrayna’yı, Doğu Avrupa’yı, Karadeniz havzasını ve daha genelini etkilemeye başlaması. İleride işin içinden çıkılmaz bir hal almaya gidiyor aslında" ifadelerine yer verdi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılarda yaklaşık 12 bin sivil hedef alındı. 5 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Gelişmeler yakından izlenirken barışın önündeki engellerin nasıl aşılacağı merak konusu.

Haber: Ahmet ÇakıcıKamera: Seyit TaşdelenKurgu: Berkay Arslan


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.