Tarihi yamaç yerleşimi Kayaşehir’de ortaya çıkarılan at ahırı müzeye dönüştürülüyor
Nevşehir’de, yedi yıl evvel Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı’nca yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan …
Nevşehir’de, yedi yıl evvel Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı’nca yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan …
Nevşehir‘de, yedi yıl evvel Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı‘nca yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan, kayadan oyma tarihi yamaç yerleşimi Kayaşehir‘de, arkeologlarca bir mühlet evvel keşfedilen at ahırı, Tabiat Tarihi Müzesi olarak düzenlenecek.
2014 yılından beri titizlikle sürdürülen temizleme ve onarım çalışmasının akabinde geçen yıl temmuz ayında bir kısmı ziyarete açılan Kayaşehir’de çalışmalar devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen, kayadan oyma kilise, geçiş tünelleri ve çok sayıda kaya odanın bulunduğu alan, yeni keşiflerle Kapadokya’nın kıymetli tıp güzergahlarından biri olmaya hazırlanıyor.
“KAYAŞEHİR, BÖLGEYE YENİ BİR SOLUK OLDU”
Nevşehir Belediye Lideri Mehmet Savran, Kayaşehir’in dünya turizmi açısından kıymetli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Alanın, Kapadokya bölgesine gelen turistleri kısa müddette cezbeden farklı bir rota oluşturduğunu anlatan Savran, hayata geçirecekleri projelerle de ziyaretçilerin tercih noktası haline gelebileceğini belirtti.
Savran, manisiz turizm kapsamında yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi vererek, “Kayaşehir, bize yeni bir soluk oldu. Burayı, Kapadokya turizmine vilayet merkezinin de katılması açısından çok önemsiyoruz. Tarihi alanın çeşit programlarına alınması konusunda birçok cins şirketi ile temaslarımız var. Kayaşehir, hayata geçireceğimiz projeler sayesinde içine girildiğinde büyüleyici bir ortam haline gelecek” dedi.
Savran ayrıyeten, “Engelli ziyaretçilerimiz belli uzaklığa kadar kendileri gelecek. Onlara, çeşitli teknolojilerle birtakım alanların içinde dolaşma hissini yaşatacağız” diye konuştu.
“BURAYA GELENLER YERALTI KENTİNİ DE BÜSBÜTÜN HİSSEDEBİLECEK”
Alanda yürütülen çalışmalardan sorumlu arkeolog Semih İstanbulluoğlu da yaklaşık 400 bin metrekarelik alanı kapsayan yerleşimde yeni tünel ve hayat alanlarının ortaya çıkarılmaya çalışıldığını lisana getirdi.
Alanı ziyaret edenlerin tarihi bir seyahate çıktığına dikkati çeken İstanbulluoğlu, seyahat güzergahının, tünellerden geçilerek yerin metrelerce altında oluşturulmakta olan müze ile daha keyifli bir hale geleceğini vurguladı.
İstanbulluoğlu, turizme açılan alanların 1500 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna işaret ederek, “Kayaşehir’in seyahat rotalarını daha da uzatıp yeni üniteler ekliyoruz. Nevşehir Valiliği öncülüğünde Kapadokya bölgesinde ve Türkiye genelindeki hafriyatlarda çıkan kayaç, cevher, fosil üzere jeolojik materyallerin sergilenmesi için bir at ahırını Tabiat Tarihi Müzesi olarak kıymetlendiriyoruz. Işıklandırma çalışmaları bitti, çok kısa müddette ziyarete açacağız” dedi.
“Kaya oyma yamaç yerleşimi yeni eklenti ve düzenlemelerle tıpkı vakitte bir yeraltı kenti olarak tezahür edecek” diyen İstanbulluoğlu, “Buraya gelenler yeraltı kentini de büsbütün algılayıp hissedebilecek” formunda konuştu.
Kayaşehir’de arkeolojik tespit çalışmalarının sürdüğünü de söz eden İstanbulluoğlu, alandaki bilinen tarihi serüveni milattan evvelki periyotlara çekecek durumların da ortaya çıkabileceğini kelamlarına ekledi.
Kaynak: NTV
Kaynak: TRT HABER