DOLAR 32,3123
EURO 35,0575
ALTIN 2277,8
BIST 8994,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nuri Alço: Sete otomobille gitmek yoktu, kıyafetlerimizi kendimiz alıyorduk!

Yeşilçam’ın efsane ismi Nuri Alço, canlandırdığı berbat adam karakterleriyle ismini tüm Türkiye’ye duyurdu. Replikleri slogan haline geldi …

04.08.2021 12:26
158
A+
A-

Yeşilçam’ın efsane ismi Nuri Alço, canlandırdığı berbat adam karakterleriyle ismini tüm Türkiye’ye duyurdu. Replikleri slogan haline geldi. Berbat adam rolüne karşın milyonlarca kişi tarafından sevilen bir isim oldu.

Armağan Çağlayan’ın YouTube’da yayınlanan ‘Dur Bi Dinle’ isimli programına konuk olan 70 yaşındaki Nuri Alço, meslek seyahatini anlattı.

“İLK İŞİM BANKACILIKTI”

“İlk işim bankacılıktı” diyen Nuri Alço, “Eskişehir Bankası’nda çalıştım iki sene, daha sonra ilaç mümesilliği yaptım. Çok güç işti ancak firma satış elemanı olarak fiziği hoş insanları seçiyordu. İki sene kadar bu işi yaptım. Daha sonra fotomodellik ve sinema oldu. tabirlerini kullandı.

Birinci başrolünü Türker İnanoğlu’ndan alan Alço, “Senin nasıl bir oyuncu olduğunu biliyorum, onun için senaryoya gerek yok.’ dedi. ‘Peki çizgim nedir? Tarık Akan başrol olan bir insan, ben nasıl oluyorum?’ diye sordum. Sinemanın başından sonuna kadar Tarık Akan dört gün çalıştı, polis emniyet müdürünü oynuyordu. Biz 22 iş gününde sineması bitirdik.”

“Türkiye’nin hasılat rekoru kıran sinemalarından biri ‘Kayıp Kızlar…’ Gerisinden Hülya Avşar ile Tele Kızlar’ı çektik… Bu biçimde devam etti kariyerim” formunda konuştu.

“KARİYERİM BU HALDE BAŞLADI”

Makûs adam karakteri için tereddütleri olan Alço, Türker İnanoğlu’nun kendisini ikna ettiğini söyledi. Bahisle ilgili açıklama yapan ünlü oyuncu, “Türker Abi, ‘Kötü adamı oynayacaksın’ dediğin de tereddüt ettim. Çok büyük bir olay, o karakter çok berbattı. Ben de çok çizgisi düzgün bir beşerim, ‘nasıl oynarım’ diye düşündüm.”

“Ailem de bu hususlarda tutucuydu… Çok düşündüm Türker ağabeye de ‘hayır’ demek mümkün değil, ‘Seni bir âlâ rolde, bir berbat rolde oynatacağım. Onu ayarlayacağım, bundan sonra da Alev Alev’i çekeceğim’ dedi. Ben de kabul ettim. Biz öbür sinemalara başladık, bir baktım ‘Alev Alev’ sineması çekiliyor. Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Gülşen… Birlikte çekiyorlar ‘Nasıl oldu?’ diye sordum.”

‘Sen hiç karışma yakaladım, çok iyi’ dedi… Bu çizgiyi o vakit belirledik. Tipi hoş. Yeterli bir fiziği, kuşamı olan berbat adam karakteri yaratıldı. Yeşilçam’da bu seviyede makus adam yoktu. Mesleğim bu biçimde başladı” dedi.

“ÇOK BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKTİK”

Yeşilçam periyodunda sinemadan para kazanmanın mümkün olmadığını belirten Alço, periyot oyuncularının bugün çok güç kurallar altında yaşadıklarını söyledi.

Nuri Alço, “O vakit sinemadan para kazanmak çok mümkün değildi. Kıyafetlerimizi kendimiz alıyorduk, sete otomobille gitmek falan yoktu. Taksim’de Yeşilçam Sokağı’nda toplanır, oradan minibüse binerdik.”

“Orası o vakit tam curcunaydı. Herkes kıyafetiyle hazır bir biçimde gelirdi. O vakit Cüneyt abi bile üç sinema için 10 bin liraya anlaşmıştı. Sinema başına 3 bin lira üzere bir şeye geliyordu.”

“Ben daima varlıklı adamı oynuyorum, İtalya’dan giyiniyorum. Aksesuarı falan gören ‘Abi nereye, konut mi taşıyorsun?’ kederi. Kıyafetleri daima kendi paramızla alırdık.”

“Minibüse geç kalanın taksi tutup gelmesi gerekiyordu. Çok büyük zorluklar çektik. Varillerde ateş yakıp ısınırdık, ancak o günler özleniyor artık. O devir kazandığım paranın yüzde 70’i kıyafete gitti” biçiminde konuştu.

“ÜÇ AY CEZAEVİNDE BOŞUNA YATTIM”

1989’da iş adamı Adnan Sapmaz’a çek karşılığında kokain temin ettiği savıyla tutuklanan Alço, olayın aslını da anlattı. Usta oyuncu, “O vakit idamla yargılandım. Benim o denli bir şeyle hiç ilgim yok. O vakit birtakım şahıslarla gezip, dolaşmam bu cins olayları başıma açtı.”

“Tabii sinemada de bu tip karakterde rol aldığım için büyük olay oldu. Sözümü aldılar, bir sorun olmadığı için hür kaldım. Üç ay kadar cezaevinde boşuna yattım. İkinci mahkemede saldılar” dedi.

Kaynak: Milliyet


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.