DOLAR 32,3238
EURO 35,0675
ALTIN 2282,139
BIST 9008,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türk doktordan önemli buluş

Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Barış ve ekibi, çocuklarda ağır seyreden ve tedaviye cevap vermeyen bir tür genetik, alerjik hastalığını tanımladı, hem de tedavisini buldu. Hastalığın keşfinde, 10 yaşındaki Abdülbasit Elmusa’nın hiçbir tedaviye cevap vermemesi rol oynadı. Tüm şikayetleri geçen çocuk, dünyadaki diğer çocuklara umut oldu.

Türk doktordan önemli buluş
24.03.2023 11:42
87
A+
A-

Abdülbasit Elmusa 10 yaşında. Suriye’de doğdu, henüz 15 günlükken vücudunda döküntüler olmaya başladı. Derisi öylesine kaşınıyordu ki bu döküntüler ağır yaraya dönüşüyordu.

Aile tedavi için İstanbul’a, Pendik ve Hastanesi’ne geldi.

Yapılan araştırmalar sonucunda rahatsızlığa bir hatanın neden olduğu belirlendi.

STAT6 fonksiyon kazanım hastalığı

STAT6 geninde önemli bir ortaya çıkarıldı. Ayrıntılı analizlerde bu mutasyonun STAT6 proteininde normalden fazla çalışmaya neden olduğu görüldü.

Hastalığın tanımı yapıldıktan sonra var olan bir ilaç tedavide kullanıldı.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Barış, "Hastanın var olan problemi çözdükten sonra bu ilacın gerçekten burada etkili olabileceğini düşündük. Gerekli olan bakanlık olaylarını aldıktan sonra hastamıza bu ilacı uyguladık. Uyguladıktan bir hafta sonra çok ciddi bir şekilde şikayetlerinde gerileme var olan cilt bulgularından iyileşme ve toparlama ve gelişmesinde kilosunda çok ciddi bir artış oldu" diyor.

Uygulanan tedaviyle vücudundaki yaralar iyileşti

Abdülbasit, 20 günde bir hastaneye gidiyor. Şimdilik ilacı ömür boyu kullanmak zorunda. Ancak artık hiç gidemediği okula başlamaya hazırlanıyor.

Hastalığın keşfi bilim dünyasında da heyecana yol açtı. Çalışma çok önemli bir bilimsel dergide yayınlanarak tıp literatürüne de girdi.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.