DOLAR 32,5034
EURO 34,6186
ALTIN 2482,379
BIST 9582,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mete Gazoz: Altın madalyanın geleceğini 5 sene evvel hissettim

Tokyo’da altın madalya kazanan ulusal okçu Mete Gazoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok memnun olduğunu belirterek, “Tokyo olimpiyatlarında …

04.08.2021 12:25
88
A+
A-

Tokyo’da altın madalya kazanan ulusal okçu Mete Gazoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok memnun olduğunu belirterek, “Tokyo olimpiyatlarında birinci altın madalyayı da ben aldım. Bu bu türlü anılacak, birinci altın madalya kıymetli. Olimpiyatlar farklı bir kategori, 64 sportmen var ve hepimizin birbirimizi geçme talihi var. Üst seviye bir konsantre gerekiyor, rakibinize ruhsal olarak ondan güzel olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor zira fizikî olarak herkes birbirine eşit.” dedi. 

Ay-yıldızlı ulusal atlet, Tokyo’da grup arkadaşı ulusal okçu Yasemin Ecem Anagöz ile karışık kadroda madalyanın ucundan döndüklerini, dördüncülük başarısı elde ettiklerini söz ederek, “Zaten 2020 Tokyo’da birinci kez oldu karışık grup, olimpiyat tarihinde mix grup diye bir kategori yoktu. Birinci kez Tokyo’da oldu, bundan sonra da olacak, bizim de en savlı olduğumuz kategorilerden bir tanesi karışık grup. Karışık ekiple madalyayı kaçırmanın biraz hüznünü yaşadık.” diye konuştu.

Ferdi manada madalya kazanabilmek için toparlanıp Tokyo’da idmanlara devam ettiklerini lisana getiren Mete Gazoz, “Bireysellerde son derece çok hoş çaba ettik, altın madalya da aldık.” dedi.  “Altın madalyanın geleceğini 5 sene evvel hissettim” diyen Mete Gazoz, “O vakit bunu söylerken inancım vardı lakin gözümde daha büyüktü, daha fazlaydı. Her sene vakit geçtikçe performansım, fizikî ve zihinsel olarak da güçlenmemle birlikte madalyaya yaklaştığımı fark ettim.” sözlerini kullandı.

Tokyo’da altın madalyanın geleceğini tam olarak ne vakit kestirdiğine ait soruya da Mete, “Özellikle son 4’e kaldıktan sonra artık uygunca ‘bu kadar kolay değildi bunu kazanmak, bu kadar gözümde büyüttüğüm kadar değildi’ oldum hakikaten. Tokyo’da ikinci çeşitteki rakibim beni çok zorladı, o günkü hava koşulları çok zordu, çok sert bir rüzgar vardı ve fizikî manada iriydi rakibim. Avantajı çok büyüktü, aslında benle karşılaşmasaydı muhtemelen bütün herkesi geçebilecek potansiyeldeydi lakin şanssızlığından benimle karşılaştı. Onun dışındaki tiplerim çok hoş çok keyifliydi.” formunda karşılık verdi.

“Son 5 sene boyunca neredeyse her gün 10 saate yakın idman yaptım” 

Tokyo’da altın madalya öncesinde son oku atarken 10 numaradan vuracağını hissedip hissetmediğine ait soru üzerine de Mete, “Ok giderken hissediyorsunuz tabi de ben o oku 5 sene içerisinde milyarlarca sefer zati gerçekleştirmiştim. Orada bir kere attı üzere gözüküyor lakin ben o oku milyarlarca kere attım, başımda her şey hazırdı nasıl olacağı, nasıl biteceği, aslında finale çıkmadan evvel de ‘umarım son okumu 10’a atmam gerekir’ diye çıktım. Çok rahattım, çok emindim o okun 10 numaraya gideceğine.” biçiminde konuştu.

Annesinin ve babasının küçük yaşlardan itibaren gerçek yönlendirmesi ve takviyeleriyle bu spora sağlam temel attığını lisana getiren ulusal sportmen, “Benim de sevmemle oldu bu iş, 3 yaşından beri atıyorum ancak aslında 2016’dan sonra tam manasıyla bir profesyonellik geldi. Sürece baktığın vakit okçuluk hayatım çok kısa aslında, benim resmi olarak 80-90 tane maçım var. Rakibimin 250 maçı var en kötüsünün, rakiplerimin hepsi daha evvel olimpiyatlarda altın madalya kazanmış, altın madalya kazanmasa bile olimpiyatlarda madalya kazanmış atletlerdi. Bu deneyim farkını kapatabilmek için onlardan çok daha fazla ok atmak gerekiyordu. Son 5 sene neredeyse her gün 10 saate yakın idman yaptım ve sonunda hedefimize ulaştık.” sözlerini kullandı.

Ay-yıldızlı olimpiyat şampiyonu, çok fazla sevdiği bir işi yaptığını ve okçuluğu hiç bir vakit bırakmayı düşünmediğini, başarmak için bir şeylerden fedakarlık yapmanın gerektiğini, idmanlarda yorulsa da günün sonunda ”iyi ki yapmışım” dediğini anlattı. Olimpiyat altın madalyası için kürsüye çıkınca İstiklal Marşı’nın dinletilmesi sırasında yaşadığı hislere ait de ulusal sportmen, “Bazı hislerin söz olarak tanımı mümkün değil, bunlardan bir tanesi de bu. Çok seviniyorsunuz.” dedi.

Olimpiyat altın madalyasını kazandığında verdiği selamın hikayesi

Son oku attıktan sonra verdiği selam hareketinin bu kadar meşhur olacağını düşünmediğini belirten genç atlet, şunları söyledi:  “8 sene evvel 2013’te birinci kere ulusal kadroya girdiğim vakit o zamanki sportmen, artık ulusal ekip antrenörlüğümüzü yapan bir ağabeyim ekibin en küçüğüydüm ve benimle ilgileniyordu, onunla oyunlar oynarken bir anda aklına bu hareket geldi ve dedi ki ‘ileride dünya şampiyonu olduğun vakit bu hareketi yapacaksın’. Biz sonra onunla o kamp boyunca nasıl yaparız, dünya şampiyonu olacağım, bu hareketi nasıl yapacağım, bayağı bunun çalışmasını yaptık. Sonra ben bunu yaptıktan 5 sene sonra 2018 yılında dünya kupasında şampiyon olduktan sonra nasıl planladıysak tıpkı halde bu selamı yaptım.”

Türkiye’ye döndüğünde bir karşılama beklediğini fakat bu kadar coşkulu bir formda karşılanmayı ummadıklarını anlatan Mete, öncesinde Tokyo’da olimpiyat köyündeki ulusal sportmenlerin bir karşılaması olduğunu onların sevincinin de şahane olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Madalya aldığım için beni kutlamadılar, biz birlikte altın madalyayı kutladık, olimpiyat köyündeki bütün atlet arkadaşlarımla bu çok muazzam bir şeydi. Türkiye kafilesiyle birlikte kutlama muazzam bir şeydi.  Türkiye’ye de sabah 4.30’da indik nitekim çok fazla insan olacağını düşünmüyordum. Uçaktan indik bir sürü kişi karşıladı, sonra içeri girince daha da fazla kalabalık karşıladı, öteki kentlerden gelenler olmuş, okçuluk topluluğundan eski grup arkadaşlarım geldi. Orada da daima bir arada bütün Türkiye’nin altın madalyasını kutladık, çok muazzam hisler.”

“Altın madalyanın en hoş tarafı da insanların kısa bir müddet de olsa yüzlerini güldürebilmek” 

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun Tokyo’da bütün ulusal atletlerin yanında olduğunun ve kendisini birinci tebrik edenlerden olmasının hatırlatılması üzerine de Mete, “Madalya almamız için en büyük destekçimiz devletimiz. Natürel ki de şimdiye kadar ne gerekiyorsa bütün her şeyi yaptılar. Sayın Bakanımız da son ana kadar orada, alanda bizimle birlikte, genel müdürlerimiz, daima yanımıza geldiler onlara da çok teşekkür ederim. Devletimizin, bakanlığımızın, federasyonumuzun takviyeleri çok büyük. Bütün herkesin desteklemesi çok muhteşemdi.” tabirlerini kullandı.

Orman yangınlarının hüznünü de yaşadığını kaydeden Mete Gazoz, “Çok üzücü bir şey, ülkemiz bu durumdayken, beşerler bununla boğuşurken, altın madalyanın en hoş tarafı da insanların kısa bir müddet de olsa yüzlerini güldürebilmek. Bir anlığına bile ‘olimpiyatlarda altın madalya kazandık’ diye, insanların benim maçlarımı izleyerek hoş bir haberle kendilerini motive etmelerine sebep olduysam bu beni çok keyifli eder.” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.