DOLAR 32,5407
EURO 34,8764
ALTIN 2431,172
BIST 9766,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Almanya’daki her 10 şirketten 9’u siber hücum mağduru

Alman Bilgi İktisadı, Telekomünikasyon ve Yeni Medya Birliği (Bitkom) tarafından yapılan bir anket, Alman şirketlerinin yüzde 90’ının siber …

06.08.2021 08:34
185
A+
A-

Alman Bilgi İktisadı, Telekomünikasyon ve Yeni Medya Birliği (Bitkom) tarafından yapılan bir anket, Alman şirketlerinin yüzde 90’ının siber taarruza uğradığını ortaya koydu.

Bitkom’un farklı branşlardan bin 67 firma ortasında yaptığı anket sonucunda, şirketlerin enformasyon ve üretim sistemlerinin bloke edilerek sistemin tekrar işletilebilmesi için fidye istenmesi olaylarında bu yıl ve geçen yıl artış yaşandığı tespit edildi.

Bitkom anket sonuçlarına nazaran, 2020-2021 yıllarında Almanya’daki her 10 şirketten dokuzunun data hırsızlığı, espiyonaj ve sabotaj üzere siber hücumlarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Ankete katılan firmaların yaklaşık yüzde 9’u ise siber hücumların direkt şirketin mevcudiyetini tehdit ettiğini tabir etti.

YILLIK ZİYAN 223 MİLYAR EURO
Bitkom, bilgi hırsızlığı, casusluk ve sabotaj sonucu Alman iktisadında oluşan zararın yılda 223 milyar euroya ulaştığına dikkat çekti. Bunun 2018 ve 2019’da kaydedilen zararın neredeyse iki katından fazla olduğu, bu her iki yılda da siber akınlar sonucu oluşan zararın 103 milyar euro civarında olduğu belirtildi.

Anket katılan şirket yöneticileri, pandeminin başından bu yana konuttan çalışmanın seçenek olduğu şirketlerin yüzde 59’unda güvenlik açığı yaşandığını da tabir etti. Bitkom Lideri Achim Berg, “Sadece işçisi meskene göndermek kâfi değil” diyerek aygıtların güvenliğinin sağlanmasının, irtibat kanallarının korunmasının ve işçinin siber hataların tehlikelerinden haberdar edilmesinin değerine vurgu yaptı.

Anket, şirketlerin siber akınlara karşı inançlı bilgi teknolojilerine yatırımları artırdığını da ortaya koydu. Şirketlerden yüzde 39’u ortalamanın üzerinde para harcarken, yüzde 24’ü değerli ölçüde para harcıyor.

Şirketler, atakların bir kısmının kasıtlı yahut kasıtsız olarak işçi kaynaklı olduğunu bildirse de, yüzde 40’ının ardında yarı-zamanlı bilgisayar korsanlarının olduğu varsayım ediliyor.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.