DOLAR 32,3715
EURO 34,9982
ALTIN 2325,495
BIST 9097,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Leylekler köyüne dönüyor

Samsun’da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde `Leylek Köyü` olarak da anlandırılan 50 yuvaya baharla birlikte leylekler gelmeye başladı.

Leylekler köyüne dönüyor
31.03.2023 14:05
118
A+
A-

Samsun’da 362 kuş türünün yaşadığı Kuş Cenneti’nin hemen devamında bulunan Bafra ilçesine bağlı Doğanca Mahallesi’nde yaklaşık 4 dönümlük ormanlık bölgede 50 leylek yuvası yer alıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından etrafı koruma altına alınan arazideki ağaçların bazılarında 4 ile 5 leylek yuvası bulunuyor.

Baharın gelmesiyle birlikte leylekler, yuvaları doldurmaya başladı. İlkbaharı ve yazı burada geçirecek olan leylekler, ağustos ayından sonra yeniden Afrika’ya göç edecek.

Alana turistler ve kuş gözlemcileri ilgi gösteriyor

Bölgede leyleklerin rahatlıkla gözlemlenmesi için bir gözlem kulesi de bulunuyor. Konulan tabelalarla leylekler hakkında bilgi verilirken, alana turistler ve kuş gözlemcileri ilgi gösteriyor.

Doğanca Mahallesi sakinlerinden Serdar Uncu, leyleklerin her yıl aynı günlerde geldiğini söyleyerek "Leylekler 15 gün önce tek tek gelmeye başladı. Leylekler buranın olmazsa olmazıdır" dedi.

Kuş Cenneti

Samsun’da, 362 kuş türünün yaşadığı, 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması için bölge Temmuz 2018’de araç girişine kapatıldı.

5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor.

Avrupa Kuş Alanları Envanteri’ndeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz’i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin Dünya Mirası Daimi Listesi’ne alınması ile bölgenin daha etkin korunması amaçlanıyor.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.