DOLAR 32,37
EURO 34,962
ALTIN 2325,139
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Orman Yangınları İçin Filo Büyüyor

Orman yangını ile mücadele konusunda Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en geniş filosunu oluşturdu. 20 uçak, 55 helikopter ve 8 İHA’dan oluşan filo, bu yıl içinde amfibik tanker uçaklar, yüksek dijital görüntü sağlayan havadan yönetim uçağı ve ‘Gökbey’ helikopterler ile daha da büyüyecek.

Orman Yangınları İçin Filo Büyüyor
30.03.2023 11:05
83
A+
A-

yangınları sıcak yaz aylarında daha fazla görülse de yılın her döneminde Türkiye’nin doğal zenginliğini tehdit ediyor. Hem çevre açısından hem hayvan ve bitki çeşitliliği açısından olumsuz sonuçlara neden olan orman yangınları, yılın her döneminde görülebiliyor.

2022 yılında Türkiye’de 2 binden fazla çıktı. Bunların önemli bir bölümü ihmal kaynaklı yaşanırken, terör örgütleri tarafından çıkarılan yangınlara da şahit olundu. 2021 ve 2022 yıllarında birçok noktada birden çıkarılan yangınlara 15 dakika içinde müdahale eden Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 için de hazırlıklarını tamamladı. Yılın başından bu yana, 284 orman yangını çıkarken, 171 de orman alanında ancak ‘orman dışı yangın’ olarak nitelenen olaylar görüldü. 463 hektar orman alanı zarar gördü, yaklaşık 22 saatlik uçuşla 92 sorti yapan uçaklar, 230 ton su atarak yangına müdahale etti.

[Grafikler: Nursel Cobuloğlu Çoban]

En Geniş Filo

2023’te orman yangınlarına müdahale için cumhuriyet tarihinin en büyük hava filosu oluşturuldu. Filoda 20 söndürme uçağı, 55 helikopter ve 8 insansız hava aracı (İHA) bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan Sikorsky helikopter, gece de görev yapabiliyor.

Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, hava filosunu bununla sınırlı tutmayacak. 2023 içinde 4 adet amfibik (hem karada hem suda hareket yeteneğine sahip) özellikli tanker uçak ile yüksek çözünürlükte görüntü sağlayan, dijital harita üreten sistemlerle donatılmış 1 havadan yönetim uçağı da filoya dahil edilecek.

Mülkiyeti bakanlığa ait olmak üzere yerli ve milli ‘Gökbey’ helikopterleri ve 16 uçağın daha envantere dahil edilmesi için çalışmalar sürüyor.

İHA Kullanan İlk Ülke

Türkiye, ormanların korunmasında İHA teknolojisi kullanan ve İHA baz istasyonuna sahip olan ilk Avrupa ülkesi. Bu sayede anlık olarak 3 buçuk milyon hektar alan, yangına karşı taranabiliyor. Olası bir yangında ve yangın riskinde, çok daha hızlı müdahale şansı bulunabiliyor.

Orman Köylüsüne Destek

Yangının doğrudan muhatabı olan ve en büyük zararı gören orman köylülerine yönelik destekler de sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 10 bin 418 orman köylüsüne ve 9 tarımsal kalkınma kooperatifine, 531 milyon lira hibe ve sıfır faizli kredi desteği verildi. Ormancılık çalışmalarında istihdam edilen orman köylüsüne, 5 milyar 192 milyon lira katkı sağlandı. 

[Fotoğraflar: AA]

Devam Ediyor

610 farklı türde 257 milyon üreten bakanlık, 100 bin hektar alanda ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışması gerçekleştirdi. 2022 yılında orman yangınlarından zarar gören alanlara 525 milyon fidan dikilmişti. ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ temasıyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde de 4,2 milyon fidan, toprakla buluşturuldu.

@font-face{font-family:”Cambria Math”;panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;mso-font-charset:0;mso-generic-font-family:roman;mso-font-pitch:variable;mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;}@font-face{font-family:Calibri;panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;mso-font-charset:162;mso-generic-font-family:swiss;mso-font-pitch:variable;mso-font-signature:-536859905 -1073732485 9 0 511 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal{mso-style-unhide:no;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:8.0pt;margin-left:0cm;line-height:107%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;mso-fareast-language:EN-US;}p.MsoFooter, li.MsoFooter, div.MsoFooter{mso-style-priority:99;mso-style-link:”Alt Bilgi Char”;margin:0cm;mso-pagination:widow-orphan;tab-stops:center 8.0cm right 16.0cm;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;mso-fareast-language:EN-US;}span.AltBilgiChar{mso-style-name:”Alt Bilgi Char”;mso-style-priority:99;mso-style-unhide:no;mso-style-locked:yes;mso-style-link:”Alt Bilgi”;}.MsoChpDefault{mso-style-type:export-only;mso-default-props:yes;font-size:11.0pt;mso-ansi-font-size:11.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;mso-fareast-language:EN-US;}.MsoPapDefault{mso-style-type:export-only;margin-bottom:8.0pt;line-height:107%;}div.WordSection1{page:WordSection1;}


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.