DOLAR 32,9449
EURO 35,7631
ALTIN 2528,495
BIST 10891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mobil cihaz kullanıyorsunuz! Uygulamamızı indirerek daha iyi bir deneyim yaşayın.

Çek Cumhuriyeti’nde Orta Çağ’dan Kalma Gömülü Hazine Bulundu

Çek Cumhuriyeti’nin Kutná Hora kasabasında yürüyüş yapan bir kadın, Orta Çağ’dan kalma bir hazine buldu. Çek Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, bu keşfin on yılda bir görülen türden olduğunu belirtti. Hazine, 1085 ve 1107 yılları arasında basılmış 2.150’den fazla gümüş sikkeden oluşuyor. Arkeolog Filip Velímsky, hazinenin siyasi istikrarsızlık döneminde saklandığını ve değerinin o dönemde akıl almaz olduğunu belirtti. Bu eserler, 2025 yılında sergilenecek.

28.05.2024 20:25
29
A+
A-

Bir kadın, Çek Cumhuriyeti’nin Kutná Hora kasabasında yürüyüş yaparken Orta Çağ’dan kalma gömülü bir hazine buldu. Çek Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’ne (ARUP) göre, bu keşif on yılda bir görülen türden.

Hazine, 1085 ve 1107 yılları arasında basılmış 2.150’den fazla gümüş sikkeden oluşuyordu. Uzmanlar, bu sikkelerin Prag’da üretildiğini düşünüyor. ARUP, sikkelerin gümüş, bakır, kurşun ve iz metaller içeren bir alaşımdan yapıldığını belirtti.

Arkeolog Filip Velímsky, hazinenin siyasi istikrarsızlık döneminde saklandığını söyledi. Dış kaplaması tahrip olmuş seramik bir kapta bulunan hazinenin, savaş ganimeti veya maaş ödemeleri için saklanmış olabileceği düşünülüyor.

Velímsky, o dönemde bu sikkelerin değerinin “akıl almaz” olduğunu belirtti ve “Bu, günümüzde büyük bir piyango kazanmakla karşılaştırılabilir,” dedi.

Çek yetkililer, keşfi “son on yılın en büyük buluntularından biri” olarak nitelendiriyor. Şu anda tarihçiler sikkeleri inceleyerek malzemelerini belirlemeye çalışıyor. Bu eserler, 2025 yılında sergilenecek.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.