DOLAR 32,4703
EURO 34,7327
ALTIN 2441,674
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İzmit’te 22 yıldır dehşet yaratan ‘Pisa Kulesi’ yıkılıyor

İzmit’te 22 yıldır dehşet yaratan binanın yıkımına başlandı. Marmara Depremi’nde, Karabaş Mahallesi Hafız Binbaşı Caddesi’nde yan yana bulunan …

04.08.2021 16:10
131
A+
A-

İzmit’te 22 yıldır dehşet yaratan binanın yıkımına başlandı. Marmara Depremi’nde, Karabaş Mahallesi Hafız Binbaşı Caddesi’nde yan yana bulunan Lider ve Yıldız apartmanları hasar gördü.

Yıllar geçtikçe binalar eğilmeye başladı. Bölgede tesirli olan sarsıntılarda, binalardaki eğimin biraz daha artığı belirlendi.

İzmit Belediyesi Yapı Denetim Müdürlüğü, geçen yılın aralık ayında binaların tahliyesine karar verdi. Apartmanlarda yaşayanlar da kararın akabinde binaları boşalttı.

‘Pisa Kulesi’ni andıran binalardan birinci olarak 6 katlı Lider Apartmanı’nın yıkımına başlandı. Binanın dış cephesine branda gerilip, içeriden yıkıma geçildi.

Kocaeli Valiliği, şubat ayında, can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan 3’ü Başiskele, 4’ü Derince, 16’sı İzmit ve 3’ü de Körfez ilçe hudutlarında olan 26 binanın yıkımı, ağır hasarlı binaların tahliyesi ve yıkım süreçlerinin tamamlanması için talimat verdi.

Yıkım işlerini gerçekleştiren firmanın sahibi Bülent Aygün, “1999 sarsıntısından sonra bu binalarda ağır hasar meydana gelmişti. Bina epeyce yana yatık vaziyetteydi. Yıkım için ihale açıldı ve biz firma olarak bu ihaleyi aldık. Gerekli tüm tedbirlerimizi aldık ve yıkım süreçlerini gerçekleştiriyoruz.

Şu anda iç kısımlarını yıkmaya başladık, en sonunda da üstten aşağı bir formda yıkacağız. Yanda bulunan bir bina daha var, oradaki binada da boşaltılma süreci başladı. O da yamuk bir bina, süreçler tamamladıktan sonra onun da yıkımı başlayacak” dedi.

ESNAF MUTLU

Yıkılan binanın yan tarafındaki esnaftan Zafer Kaya, yamuk binaların kendilerini huzursuz ettiğini belirterek, “Cadde üzerinde bulunan bu bina nihayet yıkılıyor. Yanından gelip geçerken bile korkuyorduk. En sonunda yıkımına başlandı. Etraf esnafı olarak mutluyuz. Toz toprak oluşacak bir müddet, kahrını çekeceğiz lakin en azından insan hayatı bakımından değer teşkil eden bir sorun daha bertaraf edilmiş olacak” diye konuştu.

‘YAMUK BİNALAR HUZURSUZ EDİYORDU’

Binaların yamuk olmasının kendilerini de huzursuz ettiğini kaydeden Taha Aydın, “Uzun vakittir yamuk binaların yan tarafındaki binada avukatlık yapıyorum. Malum buradaki binalar bayağı eskiydi ve bizi de huzursuz ediyordu. Aslında çok daha öncesinde yıkılması lazımdı ancak geç olsun, güç olmasın.

Bir an evvel buraların yeni ve hoş bir formda yapılanması gerekiyor. Burada birtakım binalarda yamukluk olduğu dışarıdan bakıldığında da aşikar. Bazen buradan geçerken bile huzursuz oluyorduk” dedi.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.