DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Meteoroloji’den Antalya ve etrafı için yağış varsayımı

Türkiye’nin 8 gündür uğraş ettiği orman yangınlarında hava şartlarının da etkileyici rolü bulunuyor. Yurtta sıcaklıklar mevsim normallerinin …

04.08.2021 17:27
94
A+
A-

Türkiye’nin 8 gündür uğraş ettiği orman yangınlarında hava şartlarının da etkileyici rolü bulunuyor.

Yurtta sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, yangın bölgesindeki hava durumu da denetimi zorlaştıran etkenler ortasında yer alıyor.

MGM Hava Kestirimi Uzmanı Abdullah Macit, hava durumu iddialarına ait değerlendirmelerde bulundu.

Macit, bilhassa güneyde tesirli olan sıcaklığın yangınların üzerindeki tesiriyle ilgili, “Bugünlerde maalesef bilhassa rüzgarın kuzeyden esmesinden ötürü fön tesiri yapıyor, nemi bilhassa çok fazla düşürüyor. Şöyle bir örnek vereyim; bilhassa rüzgar kuzeyde olduğu vakit 10’dan daha aşağı 5’e kadar düşüyor. Rüzgar güneyde olsaydı nem 70-80’lere kadar çıkıyor. Ortada bu kadar büyük bir fark var. Yüksek sıcaklık ve kuzeyden gelen rüzgar ile birlikte düşük nem orman yangınları için maalesef çok fazla tesirli yapıyor” dedi.

ANTALYA BÖLGESİNDE SAĞANAK BEKLENTİSİ

Hava İddiası Uzmanı Macit, perşembe ve cuma günü de güneyde yüksek sıcaklık beklendiğini belirterek, “Özellikle önümüzdeki günlerde perşembe ve cuma günü yüksek sıcaklıklar bekliyoruz. Lakin cumartesi günü hissedilir derecede azalış ile birlikte yerelde bilhassa Antalya ve etraflarında sağanak yağış da bekliyoruz. Hafta sonu da hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek” diye konuştu.

Cumartesi günü Antalya’da sıcaklığın 32 dereceye kadar düşeceğini belirten Macit, “Daha sonra tekrar artıyor; lakin en azından yarın ile cumartesi günü ortasında 8-10 derecelik farkımız olacak. Sıcaklıkların düşeceğini buna bağlı olarak da rüzgarın dönmesi ile nemin artacağını söyleyebiliriz, beklentimiz bu. Her vakit söylediğimiz üzere düşük nem ve yüksek sıcaklık; en büyük faktörümüz bunlar olduğu sürece maalesef orman yangınları oluyor” bilgisini verdi.

HAFTA SONU YAĞIŞ

Abdullah Macit, perşembe ve cuma günü güney kesitlerde yağış beklemediklerini, hava sıcaklıklarının tekrar mevsim normallerinin 4 ile 9 derece üstünde seyredeceğini hatırlatarak, “Ama cumartesi günü Antalya etraflarında lokal yağışlarımız var. Hava sıcaklıklarının azalarak mevsim normalleri civarında seyretmesini bekliyoruz. Özelikle cumartesi günü yurdun iç kuzey ve doğu kesitlerinde aralıklı yağışlarımız var” dedi.

Yağışların İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya ve Batı Karadeniz’de tesirli olmasını beklediklerini söyleyen Macit, “Yağışların mahallî olarak kuvvetli olmasını bekliyoruz. Bununla ilgili ikazlarımızı cuma günü yayımlayacağız. Hafta sonunda da yurdun büyük kısmında sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görüleceğini ve hava sıcaklıklarının da mevsim normallerine ineceğini söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.

Hava İddiası Uzmanı Macit, Marmaris’te 3 Ağustos prestijiyle 45,5 ile tüm vakitlerin en yüksek sıcaklık rekorunun kırıldığını söyledi. Macit, Antalya’da da 3 merkezde yeniden sıcaklık rekoru kırıldığını belirtti.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.