DOLAR 32,5206
EURO 34,9093
ALTIN 2434,47
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Müsilaj uyarısı: Tabandaki ömrü öldürecek

Marmara’nın müsilaj sıkıntısından kurtulması için kurulan Marmara Denizi Bilim ve Teknik Heyeti Üyesi, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik …

10.08.2021 08:43
120
A+
A-

Marmara’nın müsilaj sıkıntısından kurtulması için kurulan Marmara Denizi Bilim ve Teknik Heyeti Üyesi, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, TBMM’de Marmara için “deniz ölüyor, denizin vakti yok” ikazında bulundu.

Milliyet gazetesinden Lider Yılmaz’ın haberine nazaran, Sarı, TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’na geçtiğimiz hafta yaptığı sunumda, müsilaj temizleme çalışmalarının âlâ bir gelişme olduğunu lakin deniz altında değişen bir şey olmadığını belirtti. Su altında şahsen kendisinin çektiği fotoğrafları komite üyesi milletvekillerine gösteren Sarı, deniz yüzeyinden 3 metre aşağıda başlayıp, 30 metreye kadar müsilajın aldığı formlara dikkati çekti.

TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal’ın, “hangi bölgede” sorusu üzerine Prof. Dr. Sarı, “Tavşan Adası’na yakın bir bölgede, çalışmalarımız bitmek üzere, 3 metre derinliğe indiğimiz andan itibaren aşağıya yanlışsız indikçe yoğunluk artıyor, ışık azalıyor. Etrafta müsilaj bulutlar üzere devam ediyor. Art geriye labirentler oluşturulmuş tüllerden adeta” bilgisini verdi.

Çektiği fotoğraflar üzerinden, 15 metreden sonra müsilaj parçacıklarının düzgünce büyüdüğüne dikkat çeken Sarı, “30 metreye geldiğimizde zifiri karanlıkta kaldık. Olağanda ışık görmemiz lazım. 0’la 30 metre ortasında bir müsilaj yoğunluğunu görmüş olduk. Yani müsilaj yalnızca yüzeyde gördüklerimiz değil. Çok farklı formları var, müsilaj yapan alt kümeleri çok çok farklı” sözlerini kullandı.

“YÜZEY TEMİZLENDİ”

Marmara’nın çeşitli bölgelerinden imgeler paylaşan Prof. Dr. Sarı, yüzeyden temizlense de çeşitli metrelerde müsilaj varlığının devam ettiğini söyledi. Sarı, “Bunlar şimdilik askıda duruyor, yüzeye çıkma bahtları yok. Büyüdükten sonra kıymetli bir kısmı deniz tabanına çökecek, denizin tabanındaki hayatı öldürecek. Yüzeyi temizledik lakin müsilaj denizin altında devam ediyor” dedi. Marmara’nın her bölgesinin birebir olmadığını, istekli dalgıçlardan oluşan müşahede ağı aracılığıyla takip yaptıklarını aktaran Sarı, mevcut durumda, “Denizin tabanında değişen hiçbir şey yok” değerlendirmesini yaptı.

“KORUMA ALANI İLAN EDİLMELİ”

İklim değişikliği ve sıcaklık artışını durdurma bahtı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin süratli onarımının sağlanması, ekosistemin toparlanması zorunluluğuna işaret etti. Sarı, Marmara’nın ivedilikle “koruma alanı” ilan edilmesi, endüstriyel atıkların ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulması gerektiğini tabir etti. İleri biyolojik arıtma tesislerinin üç yılda kurulabildiğini aktaran Sarı, “Marmara denizinin bu kadar vakti yok. Deniz ölüyor” diye konuştu.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.