DOLAR 32,3984
EURO 34,7896
ALTIN 2396,667
BIST 10237,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye’de her gün 4 bin yenidoğanın SMA taraması yapılıyor

Türkiye’de her gün, dünyaya gelen 4 bin bebeğin topuğundan alınan kanla SMA taraması yapılıyor. Böylece hastalığın etkilerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Türkiye’de her gün 4 bin yenidoğanın SMA taraması yapılıyor
06.07.2022 00:05
143
A+
A-

Spinal Müsküler Atrofi, kısaca SMA hastalığı kalıtsal bir rahatsızlık. Yürüme başta olmak üzere birçok fonksiyonu etkiliyor.

tarama testleri 9 Mayıs’ta Ulusal Yenidoğan Tarama Programı’na alınmıştı. Türkiye’de de her gün, dünyaya gelen 4 bin bebeğin topuğundan alınan kanla SMA taraması yapılıyor. Böylece erken tedavi ile hastalığın ağır seyri durdurulabiliyor. Tedavinin yapıldığı merkezlerden biri de Pendik ve Hastanesi. SMA’da erken teşhis önemli Hastalığın tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilşad Türkdoğan, "Sinir sisteminde hatta bazı olgularımızda karnında başlayan omurilikte motor hücreler dediğimiz bizim kas fonksiyonlarımızı gerçekleştirdiğimiz hücrelerde kayıp oluyor ve bu kayıp doğumdan sonra çok hızlanıyor. İşte bu dönemde bu kayıp oluşmadan önce tedavi verilirse çocuk eksikliği de yerine koyduğu için sağlıklı bir motor gelişimine kavuşuyor. Bu bizim için çok heyecan verici bir aşama" diye konuştu. "Son 5 yılda 100’ü aşkın hastaya tedavi uygulandı" Tarama programlarında SMA tespit edilen 3 bebek Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görmeye başladı. Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Öztürk, 1 hastanın tedavisinin ilk dozunun uygulandığını, diğer 2 hastanın da ilaçlarını beklendiğini söyledi. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Mayıs 2017’den itibaren SMA hastalarının tedavisinin yapıldığını belirten Başhekim Prof. Dr. Hakan Gündüz, "SMA hastalarının tedavisinin yapıldığı önemli merkezlerden birisi. Dolayısıyla son 5 yılda 100’ü aşkın hastaya bu tedavi verilmiş durumda" dedi.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.