DOLAR 32,379
EURO 34,73
ALTIN 2429,153
BIST 9974,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tokyo 2020 karnesi gelecek için umut verdi! Alınacak çok madalya var

ONUR DİNÇER 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın Türkiye açısından dikkat alımlı gelişmelerinden bir tanesi, geçmişte madalya getirmeyen branşlarda …

09.08.2021 07:48
106
A+
A-

ONUR DİNÇER

2020 Tokyo Olimpiyatları’nın Türkiye açısından dikkat alımlı gelişmelerinden bir tanesi, geçmişte madalya getirmeyen branşlarda madalyaların gelmesinin yanında, tekrar evvelce tezli olunmayan kısımlarda kürsüye yaklaşmaktı. Bu bazen o branşta finallere kalarak bazen ise finallerde dördüncülükler, beşincilikler alarak gerçekleşti.

Cimnastikte finale çıkan ve bir birincisi başaran atletler bu olimpiyatta bunun örneklerinden oldu. Türk cimnastiğinin daha evvel olimpiyat finali yokken, Tokyo’da dört atletin toplamda yedi final karşılaşmasına çıkmasıyla bir birinci gerçekleştirildi. Bayan Voleybol Grubu da birinci üç gayesini gerçekleştiremedi fakat bir birincisi başardı. Filenin Sultanları’nın elde ettiği, tarihe geçen beşincilik öne çıktı.
Türkiye’nin klâsik olarak güçlü olduğu branşlara bu oyunlarda yenileri eklendi. Farklı kategorilerde madalyalar gelirken, ülkenin sporda temsil edilme alanı genişledi.

Birinci defa okçuluk karşılaşmaları için ekran başına geçen izleyicilerden, sabaha karşı 3’te voleybol maçı izlemek için uyanan kitlelere kadar, Türkiye’deki sporseverlerin yelpazesi büyüdü. Bu durum tıpkı vakitte gençlerin farklı kollara ilgi duymaya başlamasıyla, ülkede yeni yeni yaygınlık kazanmaya başlayan bronşlarda gelecekte daha çok sportmen ile temsil edilme ve daha başarılı sonuçlar elde etme üzere sonuçları da beraberinde getirecek.

Ay-yıldızlı güç gösterisi

Türkiye açısından 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları birçok birincilere sahne oldu. 50’si bayan, 58’i erkek toplam 108 atlet 18 branşta ülkeyi temsil etti. Ay-yıldızlı sportmenler, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalyayı boynuna taktı. Türkiye açısından 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları birçok birincilere sahne oldu. 50’si bayan, 58’i erkek toplam 108 sportmen 18 branşta ülkeyi temsil etti. Ay-yıldızlı atletler, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalyayı boynuna taktı. Türkiye, Tokyo 2020’deki bu başarısıyla sayı bakımından Londra 1948’i (6 altın, 4 gümüş, 2 bronz) geçerek tarihinin en çok madalya topladığı tertibi yaşadı.

Olimpiyatta birinci kere cimnastik, okçuluk ve karate branşlarında da madalya kazanıldı. Mete Gazoz (Okçuluk), Busenaz Sürmeneli (Boks) altın madalyayı boynuna takan atletlerimiz oldu. Gümüş madalyalar karatede Eray Şamdan ve bayanlar boksta Buse Naz Çakıroğlu’dan gelirken; Hakan Reçber, Hatice Kübra İlgün (Tekvando), Ferhat Arıcan (Cimnastik), İstek Kayaalp, Yasemin Adar, Taha Akgül (Güreş), Ali Sofuoğlu, Merve Çoban, Uğur Aktaş (Karate) ise bronz sahibi isimler oldular. Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda okçulukta altın madalya kazanarak Türkiye’ye olimpiyatlardaki birinci madalyasını getirdi. Bronz alan İstek Kayaalp, 3 olimpiyat madalyasına ulaşan tarihteki 4. atletimiz oldu. Türkiye’nin bu oyunlarda en çok madalya kazandığı branş karate oldu. 1 gümüş ve 3 bronz ile ulusal karateciler 4 madalya elde etti.

Bayanlar atağa kalktı

Tokyo 2020’de bronz madalya kazanan Yasemin Adar, madalya kazanan birinci bayan güreşçimiz oldu. Boks branşında Busenaz Sürmeneli elde ettiği altın madalya ile bu branşta bir unsur imzasını attı. Geçmiş olimpiyatlarda Türk bayan atletler toplamda 5 madalya kazanırken, Tokyo’da düzenlenen olimpiyatta 5 bayan atlet birden madalya elde etti.

İrem Karamete (Eskrim)

Flöre disiplininde İrem Karamete, dünya klasman sıralamasından kota alan birinci eskrim atletimiz oldu. Karamete, Tokyo’da bayanlar ferdi flöre kategorisinde ABD’li rakibine mağlup olarak elendi.

Eşref Apak (Çekiç atma)

Beşinci kere Olimpiyat Oyunları’nda yarışan Eşref Apak çekiç atmada tam 17 yıl sonra finale kaldı. Apak, 76.71’lik derecesi ile 2 santimetrelik farkla, birinci 8 içerisinde yer alamayınca finalin ikinci kısmına devam edemedi.

lke Özyüksel (Modern pentatlon)

Beş disiplindeki gayretin akabinde oyunları beşinci tamamladı. Rio 2016’da, Türkiye’nin olimpiyatlardaki birinci çağdaş pentatlon atleti olan Unsur Özyüksek, o tertipte 35. olurken bu kere madalyaya hayli yaklaştı.

Onat Kazaklı (Kürek)

Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden tek kürekçi Onat Kazaklı, ismini çeyrek finale yazdırmayı da başardı. Ulusal kürekçi, erkekler tek ikili (M1x) çeyrek final gayretinde 4. olarak madalya talihini kaybetti.

Bayrak grubu (Yüzme)

Yüzmede, bayanlar 4×200 metre özgür bayrak grubu, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na kota aldı. Türkiye, tarihinde birinci sefer yüzme bayrak kadrosu ile olimpiyatlara katıldı.

Filenin Sultanları (Voleybol)

Olimpiyat tarihinde birinci sefer Londra 2012’de gayret eden A Ulusal Bayan Voleybol Kadrosu, Tokyo 2020’de birinci defa oyunlarda çeyrek finale çıktı. Filenin Sultanları birinci defa bir olimpiyat oyunlarını beşinci olarak tamamladı. 

Yasemin Ecem Anagöz (Okçuluk)

Karışık ekip bronz madalya maçında partneri Mete Gazoz ile birlikte Meksika’ya yenilerek oyunları 4. tamamladı. Yasemin Ecem Anagöz okçuluktaki ilerlemeyi, ‘Olimpiyat dördüncülüğüne üzülür olduk’ kelamlarıyla lisana getirdi.

Ersu Şaşma (Sırıkla atlama)

Ersu Şaşma, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda erkekler sırıkla atlamada finale kalarak bunu başaran birinci Türk atlet oldu. Şaşma, 5.70 metrelik atlayışıyla 14 atletin yarıştığı sırıkla atlamada finalini 10. sırada tamamladı.

Necati Er (Üç adım atlama)

Üç adım atlamacı Necati Er, 73 yıl sonra bu branşta final gören birinci Türk atlet oldu. 24 yaşındaki atlet madalyaya yaklaşsa da, 17.25’lik derecesiyle final karşılaşmasını 6. sırada tamamladı, madalyayı 25 santimetre ile kaçırdı. 

Ömer Akgün (Atıcılık)

Ömer Akgün madalyayı kıl hissesi kaçıran isimler ortasında yer aldı. 10 metre havalı tüfek finalinde Akgün, 207.3 puan ile olimpiyat 4.’sü oldu. Bu derece Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti.

Karate

Madalya alan dört atletimizin yanı sıra, Türkiye iştirak sayısıyla da öne çıktı. Toplam 8 tsporcunun katıldığı karate brantsonra en fazla atlet iştiraki sağlandı.

Eda Tuğsuz (Cirit atma)

Kürsüye çıkmanın kenarından dönen sportmenler ortasında en dikkat alımlı isimlerden biri Eda Tuğsuz oldu. Birinci defa katıldığı olimpiyatlarda finale kalmayı başaran Eda, cirit atmada finallerinde 4. olarak madalyayı kıl hissesi kaçırdı.

Deniz/Ateş Çınar Alican Kaynar (Yelken)

470 sınıfında Deniz Çınar ve Ateş Çınar ile Finn sınıfında uğraş eden Alican Kaynar, yelken branşında olimpiyatlarda birinci kere finale kalarak madalya tipinde yarış başarısı gösterdiler.

Cimnastik ekibi

Paralel barda Ferhat Arıcan bronz aldı, tarih yazdı. Öteki cimnastikçiler de finale kaldı. İbrahim Çolak halkada, Ahmet Lider atlama masası ve genel tasnif, Adem Asil ise halka, atlama masası ve genel tasnifte finalde yarıştı.

Kaynak: Milliyet


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.