DOLAR 32,2357
EURO 34,7656
ALTIN 2460,442
BIST 10339,3
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Trump tutuklandı, Putin hapse girdi… İnternette yayılan sahte yapay zeka görüntüleri

Yapay zeka uygulamalarının haber ajansı fotoğraflarını taklit ederek oluşturduğu görseller yeni bir tartışmanın kapısını araladı. Uzmanlar, bu görsellerin yeni bir gerçekliğin habercisi olduğu konusunda uyarıyor ve gerçekle kurgu arasındaki farkı daha fazla bulandırdığını söylüyor.

Trump tutuklandı, Putin hapse girdi… İnternette yayılan sahte yapay zeka görüntüleri
24.03.2023 11:42
110
A+
A-

Eski Başkan Donald Trump, çevik kuvvet teçhizatına bürünmüş New York Şehri memurları tarafından çeteyle mücadele ediliyor.

Devlet Başkanı ise, loş bir beton hücrenin parmaklıklarının ardında griler içinde hapiste.

Son derece ayrıntılı, sansasyonel görüntüler, son günlerde Trump’ın olası suçlamalarla karşı karşıya olduğu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Putin için tutuklama emri çıkardığı haberlerinin ortasında, ve diğer platformlarda dolaşmaya başladı.

Ancak görsellerin hiçbiri gerçek değil.

Görüntüler tarafından desteklenen, giderek daha karmaşık ve geniş çapta erişilebilir hale gelen görüntü oluşturucularla üretildi.

Uzmanlar, görüntülerin yeni bir gerçekliğin habercisi olduğu konusunda uyarıyor: büyük haber olaylarının ardından sosyal medyayı dolduran sahte fotoğraf ve videolar toplum için kritik zamanlarda gerçek ve kurguyu daha fazla bulandırıyor.

Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde yanlış bilginin yayılması üzerine çalışan profesör olan Jevin West, "Bu fotoğraflar krizler döneminde olayları daha karmaşık hale getiriyor. Sisteme ve aldığınız bilgilere olan güveninizi kaybetmeye başlıyorsunuz" dedi.

Fotoğrafları manipüle etme ve sahte görüntüler oluşturma yeteneği yeni olmasa da, Midjourney, DALL-E ve diğer yapay zeka araçlarının kullanımı daha kolay.

Kullanıcılar, basit bir metin yazarak, toplu ölçekte, ayrıntılı arka planlarla tamamlanmış gerçekçi görüntüleri hızlı bir şekilde oluşturabilirler.

Son görüntülerin bir kısmı, Midjourney’nin haber ajansı fotoğraflarının stilini taklit eden ikna edici görüntüler üretebilen yeni bir sürümünün piyasaya sürülmesinden kaynaklandı.

merkezli bir araştırmacı gazetecilik topluluğu olan Bellingcat’in kurucusu Eliot Higgins, Trump’ın kurgusal tutuklanmasının çok sayıda dramatik görüntüsünü canlandırmak için bu aracın en son sürümünü kullandı.

On binlerce kez paylaşılıp beğenilen görsellerde, üniformalı bir polis ekibinin Trump’ı yaka paça gözaltına aldığı görüldü.

Putin’in tutuklanıp yargılanmasına ve ardından hapse atılmasına ilişkin bir dizi fotoğrafın da arkasında olan Higgins, görüntüleri hiçbir kötü niyetle yayınlamadığını söylüyor.

Ancak yine de uygulamayı kullanması yasaklandı. Midjourney ise konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Uzmanlar, sentetik görüntülerin gerçeğinden ayırt edilmesinin giderek zorlaştığı bir dönemde, görsel yanlış bilgilerle mücadele etmenin en iyi yolunun daha iyi kamu bilinci ve olduğunu söylüyor.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.