DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye Yüzyılı’nda güçlü Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Fatma Şahin, 2024-2029 yılında hayata geçireceği projeleri, bir tanıtım toplantısı düzenleyerek duyurdu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Fatma Şahin’in, seçim beyannamesini …

Türkiye Yüzyılı’nda güçlü Gaziantep
19.02.2024 07:21
36
A+
A-

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Fatma Şahin, 2024-2029 yılında hayata geçireceği projeleri, bir tanıtım toplantısı düzenleyerek duyurdu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Fatma Şahin’in, seçim beyannamesini açıklaması dolayısıyla geçen hafta Gaziantep’e gittim. 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesinde ustalık döneminde hayata geçireceği projeleri Şehitkâmil Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda tanıtan Başkan Şahin, “Güçlü Gaziantep” sloganıyla altyapı, içme suyu, ulaşım, çevre, ticaret merkezleri, sosyal, kültürel, tarım, spor ve tesis projelerini anlattı. Şahin; katılımcı, kapsayıcı bir belediyecilik için çalışmalara devam edeceğini belirtti.

Başkan Şahin, projelerle ilgili şu bilgiyi verdi: “Gaziantep’in 2050 yılına kadar su ihtiyacını giderilmesi için hayata geçirilen Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı’nın devamı olacak, belediye eliyle inşa edilecek en büyük içme suyu barajı Düzbağ Barajı yapılacak. 191 metre yüksekliğindeki baraj, yüzde 100 cazibeyle gelecek suyla yılda 1.5 milyar lira enerji tasarrufu sağlayacak, 166 milyon metreküp toplam su tutma hacmine sahip olacak. Cumhurbaşkanlığı tarafından 2024 yatırım programına alınan, Gazi şehirde toplu taşımada yeni bir dönem başlatacak Gar-Düztepe-Hastane Sürücüsüz Metro Hattı Projesi için geri sayım başladı. 10 kilometre 440 metre uzunluğundaki 9 istasyon ve 39 tren seti kapasiteli depodan oluşacak 15 milyar liralık bir dev yatırım olan metro hattı, toplu taşımada güvenliğin, konforun ve memnuniyetin artmasını sağlarken, yeşil şehrin ulaşım standartlarını da koruyacak. Derinlikleri 22 ile 53 metreyi bulan 9 istasyonun tamamlanmasıyla kentin kuzey-güney aksında, yer altından toplu ulaşım raylı sistemiyle çevreci, sürdürülebilir ve konforlu şekilde sağlanacak. Gaziantep’in ulaşımında önemli bir dönüm noktası olan ve bugünkü rakamıyla 30 milyarlık değere sahip GAZİRAY’ın Havalimanı ve BÜSEM bağlantıları yapılarak uzatılacak.

Hidrojenli otobüsler geliyor

Karsan tarafından üretilen ve Türkiye’de ilk hidrojenli otobüsleri Gaziantep’e geliyor. EBRD tarafından “Yeşil Şehir” ilan edilen Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi yenilenebilir enerjiye yatırımları kapsamında ekosistemin korunarak gelecek nesillere temiz bir şekilde aktarılması için hidrojenli otobüsler toplu taşımada kullanılmak için hazırlanıyor. Yerli ve millî, sıfır emisyonlu, çevreci hidrojenle çalışan otobüsler, bir depo yakıtla 500 kilometre yol kat ederken yüksek yolcu kapasitesi ve konforuyla ön plana çıkıyor. Diğer araçların aksine hidrojenli otobüsler atık olarak egzozdan su buharı çıkararak, ulaşımdan kaynaklanan sera gazı salınımının azaltılmasına katkıda bulunuyor. Suyun içindeki hidrojeni ayrıştırıp yakıt olarak kullanacak otobüsler, ayrıca kendini de şarj edebilecek. Büyükşehir Belediyesi, hidrojen yakıtı elde edebilmek için kullanılacak enerjiyi, kurduğu güneş enerjisi santrallerinden karşılayacak. Daha temiz bir çevre için Fatma Şahin başkanlığında yeni döneminde 4 yeni tramvay alımı yapılacak, toplu taşımada otobüs filolarına 20 yeni elektrikli otobüs katılacak.”

Müzeler şehri

Gaziantep’teki, sabun, pekmez ve zeytinyağı üretim süreçlerini tanıtan, ziyaretçinin yapımını deneyimleyeceği Sabun ve Pekmez Müzesi için sona yaklaşılıyor. Eski Merkez Bankası binası, Para Müzesi’ne dönüştürülüyor. Eski Ticaret Lisesi binasında, Gazi şehrin tarihi belleğinin korunduğu Bellek Gaziantep Müzesi şehre kazandırılıyor. Öte yandan Pürsefa İpekyolu ve İslam Medeniyeti Müzesi, İpekyolu El Sanatları Müzesi ve Nizip Han Restorasyonu ve Kent Müzesi çalışmaları başlatılıyor.

Tünelde ışık göründü

Gaziantep’te, şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerinde çalışmalar tüm hızıyla sürerken tünelde asfaltlama çalışmalarına başlandı. Tünel çalışmalarının aşama aşama tamamlandığını bildiren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Gece gündüz demeden Türkiye 100. Yılı’na ve Gaziantep’imize yakışır kalıcı eserler bırakmak için çalışmalarımıza aralıksız bir şekilde devam ediyoruz” dedi.

Halk ekmek 1 lira oluyor

Mersin genelinde yapılan zammın ardından ekmek fiyatlarının 9 TL’ye yükselmesi üzerine Tarsus Belediyesi, ramazan ayı boyunca ekmeği 1 liradan halka ulaştıracağını açıkladı. Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, “Bu nedenle ekonomik zorluklara rağmen uygun fiyatlı ekmeği vatandaşlarımızın sofralarına sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Akat’ta kentsel dönüşüm

Beşiktaş Belediyesi, depreme karşı dirençli ve güvenli bir Beşiktaş için kentsel dönüşüm sürecini yürüttüğü Akat Mahallesi’ndeki Manolya ve Yakar apartmanlarının temel atma törenini gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Rıza Akpolat, törende, “Beşiktaş’ta tek bir amacımız var. Burayı güçlü, dirençli ve depreme hazır bir ilçe haline getirmek” dedi.

57 muhtar bir arada

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, ilçede görev yapan 57 muhtarla bir araya gelerek, beş yılda yapılan çalışmaları ve yeni dönemdeki projelerini paylaştı. “İnsan ve aile merkezli” bir hizmet anlayışı geliştirdiklerini söyleyen Turan, muhtarlara hizmet plaketi takdim etti.

ŞiKAYET VAR!

“Neden denetim yapılmıyor?”

İstanbul’dan bir okurumuz, yaşanılan bir sorunu şöyle dile getiriyor: “Kuzey Marmara Otoyolu’ndan O-7 yolu üzerinden gişeleri geçtikten sonra Kavacık, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Ümraniye, Ataşehir, Kadıköy sapağına yaklaşık 2-3 kilometre kala trafik yoğunlaşmaya başlıyor. Yandaki emniyet şeridi de şerit ihlalleriyle dolup taşıyor. Durumu Ümraniye girişinde gördüğüm trafik polislerine sorduğumda benim şikâyet ettiğim bölgenin jandarma bölgesi olduğunu öğrendim. Trafik polisleri kendi yetki alanlarında nasıl denetim yapıyorsa Jandarma Trafik ekiplerinin de yapması gerekmez mi? Neden denetim yapılmıyor anlamış değilim! Bu yolda kaza yaşansa ve ambulans, itfaiye gelecek olsa nasıl ulaşacak?” Okurumuzun bu şikâyetini İstanbul İl Jandarma Komutanlığı yetkililerine iletmiş olalım; bakalım nasıl yanıt gelecek?

2 senedir asfalt bekliyorlar!

İstanbul’un Silivri ilçesinden bir okurumuz, Büyük Çavuşlu Mahallesi, Fırfır Sokak’ta oturduğunu belirtmiş ve belediyenin asfalt sözü vermesine rağmen, bir yıldır bu sözünü yerine getirmemesinden şikâyet etmişti. Biz de gazetemizin 27 Ocak 2023 Cuma günkü nüshasında “Bir yıldır asfalt bekliyorlar” başlıklı haberimizde konuyu gündeme taşımıştık. Okurumuzun beklediği süre bir yana, haberin çıktığı tarihin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen asfalt henüz yapılmamıştı. Bir yılda hiçbir aksiyon almayan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a iletmiş olalım; bakalım seçim üzeri vatandaşın gönlünü kazanmak isteyen belediye harekete geçecek mi?

Diyarbakır’da cezalara tepki

Son dönemde Diyarbakır’dan özellikle trafik polislerinin halka davranışlarıyla ilgili çok şikâyet aldım. Diyarbakırlı okurlarımız, yaşadıkları durumu şöyle özetliyor: “Rahmetli Gaffar Okan’dan sonra, Diyarbakır’da durum âdeta değişti. Diyarbakır halkı olarak çok ciddi trafik cezalarına maruz bırakılıyoruz. Denetimler tabii ki güzel. Ancak bu denetimlerin tuzağa dönüşmemesi gerekiyor. Örneğin Ofis semtinde, Gevran Caddesi’nde Tat Fırın önünde yaya geçidi var, ama sağlı sollu minibüs duraklarından ötürü yaya trafiği ve araç trafiği yoğun. Trafik polisleri, bu yoğunlukta, yayaların yoldan geçmesini sağlayıp araçlara, “yayaya yol vermemekten” sürekli ceza yazıyor. Trafik polisleri ceza kesmek yerine trafik yoğunluğunu azaltsa sorun çözülecek. Ceza bir yana polisler bizleri durdurduğunda çirkin konuşuyor. Bu şikâyetimizi dile getirirseniz belki İçişleri Bakanı’mız görür ve duruma müdahale eder.” Okurlarımızın bu şikâyetini Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerine iletmiş olalım.

Konya’ya yeni bir eser

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesi iş birliğiyle ilçeye kazandırılan Rüştü Bey İş Hanı restorasyonunun açılış programına katıldı.

“Bugünü imar ediyor, geleceği inşa ediyoruz”

Bursa’da, ulaşımdan kültür ve sanata kadar hayatın her alanında projeler geliştiriliyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Şehrin hem bugününü imar ediyor hem de geleceğini inşa etmeye çalışıyoruz” diyor.

Yağlar sabun oluyor

– Ayvalık Belediyesi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin Küçükköy’deki üretim mutfağında kurulan sabun atölyesi en doğal sabunları üretiyor. Kooperatif zeytinliklerinden elde edilen zeytinyağlarının depolama sonrası dibe çöken posa yağları ve dip zeytinyağlarından elde edilen doğal zeytinyağlı sabunlar tamamen organik ve katkı maddesiz. Üretim mutfağındaki kadınlar, aile bütçelerine katkı sağlarken kooperatifin satış noktalarındaki ürünler, uygun fiyatları ve kaliteleriyle rağbet görüyor.

Savran’dan sosyal market

– Belediye başkanlığı görevi süresince Nevşehir halkının hayatına dokunan hizmetleriyle sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergileyen Nevşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mehmet Savran, ‘Sosyal Market’ projesini duyurdu.

Üç köye doğalgaz

– Ankara Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz tarafından ilçede başlatılan, kırsaldaki mahallelere doğal gaz seferberliğinde Uçarı Mahallesi’nin ardından son olarak İymir ve Karalar mahalleleri de doğal gaza kavuştu. Böylece ilçede doğal gaza kavuşan köy sayısı 30’u geçti. Vatandaşlara seslenen Oğuz, “Kendi gücüyle, ayakları üzerinde duran bir belediye olarak, üreten belediyecilik anlayışıyla hizmet etmek istiyoruz. Bu topraklara borçluyuz, bu borcu ödemek için daha çok hizmet edeceğiz” dedi.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya [email protected] elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.