DOLAR 32,5963
EURO 34,7825
ALTIN 2497,144
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye’nin 3. büyük meteoriti olarak kayıtlara geçti: 81 kilo tartısında

Van’da yaşayan Osman Hezer’in 6 yıl evvel ailesiyle pikniğe gittiği Van Gölü kıyısında bulduğu 81 kilo 400 gram tartısındaki göktaşı, ABD’deki …

03.08.2021 08:21
178
A+
A-

Van’da yaşayan Osman Hezer’in 6 yıl evvel ailesiyle pikniğe gittiği Van Gölü kıyısında bulduğu 81 kilo 400 gram tartısındaki göktaşı, ABD’deki Ay ve Gezegen Enstitüsü tarafından yapılan incelemenin akabinde Milletlerarası Meteorit Bilgi Bülteni’ne işlendi.

Kentte güvenlik vazifelisi olarak çalışan 60 yaşındaki Hezer, 2015’te ailesiyle Gevaş ilçesindeki Dokuzağaç Mahallesi yakınlarında piknik yaptığı sırada, kıyıda rengi ve yapısıyla farklı bir taş olduğunu fark etti.

Ailesinin yardımıyla bulunduğu yerden çıkararak meskenine götürdüğü taşın, kütle olarak tıpkı ebattakilere nazaran daha ağır olmasından şüphelenen Hezer, arkadaşı aracılığıyla taştan aldığı numuneyi Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yeşiltaş’a gönderdi.

Yapılan incelemeler sonucu meteorit olduğu belirlenen 81 kilo 400 gram tartısındaki taşın numunesi, ABD’deki Ay ve Gezegen Enstitüsü’ne gönderildi. Burada gerçekleştirilen denetimlerde de birebir sonuca ulaşılmasıyla göktaşı, Memleketler arası Meteorit Data Bülteni’ne işlendi ve “Doğuzağaç” ismiyle kayıtlara geçti.

“BİRKAÇ SEFER GÖKTAŞI OLMADIĞI SÖYLENDİ”
Hezer, taşı birinci gördüğünde başkalarından farklı olduğunu anladığını, bu nedenle incelemek için konuta götürmeye karar verdiğini söyledi.

Taşın ebat olarak küçük olmasına karşın, kütlesinin ağır olduğunu belirten Hezer, bunun meteor olduğundan şüphelenerek internetten gök taşlarıyla ilgili araştırma yapmaya başladığını anlattı.

Göktaşlarını tespit eden kimi yerlere numuneler gönderdiğini fakat olumsuz rapor verildiğini aktaran Hezer, şöyle konuştu:

“Taştan numune almak bile çok güçtü. Kırılması çok sıkıntı olan taştan numuneleri keserek alabiliyordum. Bu işle ilgilenen Adem Aktaş’a ulaştım. Analiz sonuçlarını ona gönderir göndermez bana göktaşı olduğunu söyledi. Evvel bana meskende kolay bir test yaptırdı sonra bir numune istedi. İlgili yerlere gönderdi. En son Amerika’da yapılan incelemede Milletlerarası Meteorit Data Bülteni’ne işlenerek göktaşı olduğu onaylandı. Ailece çok keyifli olduk. Yaptığımız araştırmalara nazaran şu an Türkiye’nin en büyük üçüncü gök taşı.”

“METEORİDİ GÖRMEK İÇİN KONYA’DAN VAN’A GELDİ”
Konya’da reklamcılık yapan ve hobi olarak gök taşlarıyla ilgilenen Adem Aktaş ise her gün toplumsal medya hesaplarına gök taşlarıyla ilgili onlarca bildiri ve görsel aldığını lisana getirdi.

Meteoridi görmek için Konya’dan Van’a geldiğini aktaran Aktaş, Hezer’in toplumsal medyadan kendisine ulaştığını ve elindeki raporları göndererek yardım istediğini belirtti.

Raporları incelediğinde demir meteorlar kümesine giren 2 elementin olduğunu fark ederek fotoğraflarını da göndermesini istediğini kaydeden Aktaş, göktaşının onaylanma sürecini şöyle anlattı:

“Bu taş tüm özellikleri ile meteor üzere görünüyordu. Bunu resmiyete kazandırmak için alanında çok âlâ olan Doç. Dr. Mehmet Yeşiltaş hocamızla irtibata geçtim. Ona numune gönderdik. Birebir fakülteden öğretim üyesi Dr. Namık Aysal ile inceleyip, bunun demir küme bir meteor olduğunu katılaştırarak Milletlerarası Meteorit Data Bülteni’ne işlenmesi sağlandı. Türkiye’de yapılan tahliller bize taşın bir meteorit olduğu bilgisini verir fakat resmi bir rapor olamaz. Bunun için dünyaya düşen gök taşlarının işlendiği bir data tabanı olan Memleketler arası Bilgi Bülteni raporunun yahut sertifikasının olması gerekiyor. Gönderdiğimiz örnekler sonucunda 2 aylık beklemeyle bu raporu aldık. Bu taş resmi olarak Türkiye’ye düşen en büyük 3. demir küme meteorit oldu. Bu meteorit, içinde erimiş ve kristalleşmiş demir ile nikel oranı çok yüksek olan ‘IIIAB’ dediğimiz sınıfta tescillendi. Düştüğü noktanın ismini alarak kayıtlara Dokuzağaç olarak geçti.”

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.