DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BMGK yapısında ‘acil reform’ çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yapısında reform teklifi için çalışma yürütülüyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu “Konsensüs için Birlik” grubu üyesi ülkeler Roma’da bir araya geldi, acil reform çağrısı yaptı.

BMGK yapısında ‘acil reform’ çağrısı
28.03.2023 13:05
81
A+
A-

Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Dünya 5’ten büyüktür." sözleriyle beraber, Türkiye’nin defalarca dile getirdiği daha demokratik, hesap verebilir, şeffaf ve etkin bir çağrısı karşılık buluyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu "Konsensüs için Birlik" grubuna üye 13 ülkeden uzmanlar, İtalya’nın başkenti Roma’da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, toplantıda BMGK reformuna yönelik teklifin temel ilkelerinin daha iyi tanıtılması konusu ele alındı.

"Adil coğrafi dağılım sağlanmalı"

Açıklamada, Güvenlik Konseyi’nin mevcut statüsünün, 2’nci Dünya Savaşı sonrasındaki tarihsel koşullara dayandığı hatırlatıldı, devam eden krizler ve artan çatışmalar nedeniyle görevini etkili biçimde yerine getiren bir Güvenlik Konseyi’ne her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Acil reform çağrısı yapıldı.

Halihazırda 193 üyeden 60’ının henüz hiç BM Güvenlik Konseyi’nde görev yapmadığına işaret edilen açıklamada, Konseyde adil coğrafi dağılımın sağlanması gerektiği kaydedildi.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.