DOLAR 32,3765
EURO 34,7846
ALTIN 2434,587
BIST 10082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çin, G7 büyükelçilerine Tayvan’a ilişkin açıklamalarından dolayı rahatsızlığını dile getirdi

Çin, Tayvan çevresinde başlattığı askeri tatbikatlar nedeniyle G7 ülkelerinin yaptığı ortak açıklamanın ardından, söz konusu ülkelerin büyükelçileri ile ortak imzacı Avrupa Birliği’nin Pekin’deki Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’ni çağırarak rahatsızlığını aktardı.

Çin, G7 büyükelçilerine Tayvan’a ilişkin açıklamalarından dolayı rahatsızlığını dile getirdi
05.08.2022 15:05
134
A+
A-

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Yardımcısı Dıng Li’nin, büyükelçiler ve yüksek temsilci ile görüşmesinde açıklamanın Çin’in iç işlerine müdahale anlamına geldiğini belirttiği ifade edildi.

G7 ülkeleri, açıklamada, Çin’in Tayvan’a yönelik “gereksiz tırmandırma riski” taşıyan tatbikatlarından ve ekonomik baskılarından duyulan endişeyi dile getirmişti.

Çin’in Boğazı etrafında “saldırgan askeri faaliyetlerde” bulunmak için Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ada’ya ziyaretini bir “bahane” olarak kullanmasına bir “gerekçe” olmadığı vurgulanan açıklamada, bölgede barış ve istikrarın korunması çağrısı yapılmıştı.

Çin, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin ardından ABD’nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns’u bakanlığa çağırarak ziyareti protesto etmişti.

Tayvan’ı kendi topraklarının parçası kabul eden Pekin, ziyareti "egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali" olarak gördüğü ve sert karşı tedbirler alacağı uyarısında bulunmuştu.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.