DOLAR 32,3597
EURO 34,8022
ALTIN 2441,586
BIST 10082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Güney Kore’nin "son diktatörünün" torunu, 1980’deki Gwangju baskınından dolayı özür diledi

Güney Kore’nin “son diktatörü” olarak bilinen Chun Doo-hwan’ın torunu Chun Woo-won, 1980’de Gwangju şehrine yönelik askeri baskında öldürülen veya kaybolan 200’den fazla kişinin yakınlarından özür diledi.

Güney Kore’nin "son diktatörünün" torunu, 1980’deki Gwangju baskınından dolayı özür diledi
01.04.2023 13:05
114
A+
A-

BBC’de yer alan habere göre, 27 yaşındaki Chun Woo-won, düzenlenen basın toplantısında, ülkenin son askeri diktatörü dedesi Chun Doo-hwan’ın "günahkar ve katil" olduğunu söyledi.

Büyükbabasının askeri rejimine karşı çıkanları cesaretinden dolayı öven Chun Woo-won, dedesinin "büyük bir suç işlediğini" ve "daha önce özür dilemediği için çok üzgün olduğunu" ifade etti.

Torun Chun, ayrıca şehrin ulusal mezarlığını ziyaret eden ilk aile üyesi oldu.

Şehirde 200’den fazla kişi öldürüldü veya kayboldu

1980’de karşıtı, demokrasi yanlısı gösterilere on binlerce kişi katılmış, protestolara karşı koymak için binlerce asker konuşlandırmıştı.

Gwangju şehri, darbeyle yönetime gelen Chun tarafından dayatılan sıkıyönetime karşı ayaklanmanın merkezi olmuştu.

Gösterilerin dokuzuncu gününde askerler, şehirdeki protestoculara ateş açmıştı.

Resmi rakamlara göre, ordunun protestoculara yönelik saldırısında 200’den fazla kişi öldü veya kayboldu.

Hükümet, 2018’de Gwangju’daki baskın esnasında askerlerin kadınlara tecavüz etmesi nedeniyle özür dilemişti.

Chun Doo-hwan’ın cunta yönetimi 1988’de sona erdi. 1996’da vatana ihanet ve yolsuzluktan suçlu bulunan Chun, daha sonra devlet başkanlığı özel affıyla serbest bırakıldı ve 2021’de 90 yaşında öldü.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.