DOLAR 32,367
EURO 35,0081
ALTIN 2322,991
BIST 9089,7
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hint Okyanusu’nda İsrailli gemiye hücum bölgede tansiyonu artırdı

Hint Okyanusu açıklarında İsrailli bir nakliye şirketine ilişkin M/T Mercer Street ismindeki gemiye akın düzenlendi. Atağın sonucunda …

02.08.2021 14:26
111
A+
A-

Hint Okyanusu açıklarında İsrailli bir nakliye şirketine ilişkin M/T Mercer Street ismindeki gemiye akın düzenlendi. Atağın sonucunda mürettebattan, biri İngiltere biri Romanya vatandaşı iki kişi öldü.

İsrail, İngiltere ve ABD’den atağın gerisinde İran’ın olduğuna yönelik açıklamalar geldi. Tahran idaresi ise savları kesin bir lisanla reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, hücumda İran’ın parmağı olduğuna ait tezleri yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, açıklamasında “Siyonist rejim, İsrail gemisine yönelik taarruzda Tahran’ın parmağı olduğuna dair ithamlarından vazgeçmelidir. Bu taraftaki açıklamaları ve ithamları kınıyoruz. İsrail gittiği her yere istikrarsızlık ve terör götürmüştür” dedi.

Öte yandan İran’ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu Al-Alam’da gemi hücumunda Tahran’ı işaret eden bir haber yapıldı.

Haberde akının Tel Aviv idaresinin geçen hafta Suriye’ye düzenlediği hava saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildiğini duyuruldu.

Hücumun akabinde Hint Okyanusu yakındalarında bulunan USS Ronald Reagan gemisinde askeri hareketlilik görüldü 

İNGİLTERE’DEN İRAN’A İKAZ

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab mevzuya ait yazılı açıklama yaptı. Londra idaresi yaptığı değerlendirmeler sonucunda gemiye İHA’larla saldırıldığı ihtimali üzerinde duruyor.

Raab, “İngiltere, Umman açıklarında bir ticaret gemisine yapılan ve bir İngiliz ve bir Rumen vatandaşın vefatına neden olan hukuksuz ve vurdumduymaz saldırıyı kınıyorruz. Bu akının kasıtlı, amaçlı ve İran tarafından memleketler arası hukukun açık ihlali olduğuna inanıyoruz” tabirlerine yer verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab 

İSRAİL TAHRAN’I SUÇLADI

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İsrailli nakliye şirketine ilişkin gemiye düzenlenen atağın ardında İran’ın olduğunu ileri sürdü.

Bennett, “İran’ın korkakça bir formda olayın sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını duydum. Bunu inkar ediyorlar. Gemiye yönelik saldırıyı İran gerçekleştirdi” formunda konuştu.

Tanzanya’dan BAE’ye giderken 29 Temmuz’da Hint Okyanusu’nda atağa uğrayan İsrailli nakliye şirketine ilişkin gemideki mürettebattan 2’sinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

ABD’DE TARTIŞMAYA DAHİL OLDU

Okyanusta gemiye düzenlenen atağa ait bir açıklama da ABD’den geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, atağın gerisinde İran’ın bulunduğuna emin olduklarını söyledi. Blinlen, Washington idaresinin Tahran’a ölçülü bir karşılık vereceğini aktardı.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.