DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Rusya’nın Kuzey Akım’a sabotajı bağımsız araştırma talebi BMGK’dan geçmedi

Rusya’nın Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajın “bağımsız soruşturma komisyonu” tarafından araştırılmasını talep eden karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) geçmedi.

Rusya’nın Kuzey Akım’a sabotajı bağımsız araştırma talebi BMGK’dan geçmedi
28.03.2023 07:05
71
A+
A-

BMGK’da Rusya’nın talebiyle oylamaya sunulan karar tasarısı 3 ‘evet’e (Rusya, ve Çin) karşı 12 ‘çekimser’ oyla reddedildi.

Kabul edilmesi için BMGK’daki 15 üyenin 9 ‘evet’ oyunu alması gereken tasarı, BM Genel Sekreterinin "uluslararası nitelikli bağımsız bir soruşturma komisyonu" kurmasını talep ederken, soruşturmanın kapsamlı, şeffaf ve tarafsız bir şekilde sabotajı araştırmasını öngörüyordu.

Sabotajın suçluları, destekçileri, düzenleyicileri ve suç ortaklarını ortaya çıkarmayı amaçlayan tasarı, tarafsız ve uluslararası tanınırlığı olan uzmanların atanmasını talep ediyordu.

Tasarı, BM Genel Sekreterinin 30 gün içinde sonuçları rapor etmesini öngörüyordu.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, oylama öncesi yaptığı konuşmada Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajlar hakkında Danimarka, ve İsveç’in yürüttüğü soruşturmaların "şüpheli" olduğuna işaret etti.

Daha kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmanın gerekliği olduğunu aktaran Nebenzya, "Kıymetli olan vaktimizi harcıyoruz." uyarısında bulundu.

Kuzey Akım boru hatlarına eylül 2022’de düzenlenen sabotaj, ile Almanya’yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasara yol açmıştı.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.