DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Taliban son 5 günde 8 kenti daha ele geçirdi

Taliban militanları, Afganistan’ın kuzeyindeki Baglan vilayetinin merkezi Pul-i Humri kentini ele geçirdi.Baglan Vilayet Şura Vekili Hayatullah …

10.08.2021 22:08
110
A+
A-

Taliban militanları, Afganistan’ın kuzeyindeki Baglan vilayetinin merkezi Pul-i Humri kentini ele geçirdi.

Baglan Vilayet Şura Vekili Hayatullah Vefa, basına yaptığı açıklamada, Taliban militanlarının yaklaşık bir hafta evvel Baglan’ın merkezi Pul-i Humri kentine atak başlattığını söyledi.

Akın sonucu akşam saatlerinde Pul-i Humri kentinin Taliban denetimine geçtiğini kaydeden Vefa, güvenlik güçlerinin kentin dışına çıktığını belirtti.

Taliban ise Pul-i Humri’deki tüm kamu binalarını ele geçirdiklerini tez etti.

Ülkenin kuzeyi ve kuzeydoğusunu başşehir Kabil’e bağlayan ana yol üzerinde bulunan Bağlan vilayeti yaklaşık 750 bin nüfusa sahip.

Ülkenin batısındaki Farah vilayetinin merkezi de gün içinde Taliban’ın eline geçmişti.

TALİBAN’IN KUZEY VİLAYETLERİNE YÖNELMESİ

ABD’nin Afganistan’daki askeri güçlerini çekme kararının akabinde hücumları tepe noktaya ulaşan Taliban, ülkenin Orta Asya ile irtibatını sağlayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de peşi sıra ele geçiriyor.

ABD ile Taliban ortasında imzalanan Doha Mutabakatı’na nazaran, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021’den evvel vilayet merkezlerine saldırmayacağını ilan eden Taliban, ABD hava akınlarını münasebet göstererek vilayet merkezlerine yöneldi.

Taliban, son 5 günde biri ülkenin güneybatısında, biri batısında, başka beşi kuzey ve kuzeydoğuda olmak üzere toplam 8 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldı.

Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 26’sını hala denetiminde tutuyor.

Taliban’ın denetimine giren yerlerdeki birinci icraatlarından biri, cezaevlerinde bulunan tüm mahkumları hür bırakmak oluyor.

ABD: AFGAN İDARESİ TALİBAN’A KARŞI KOYACAK GÜCE SAHİP

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan’da Taliban’ın süratli ilerleyişinin farkında olduklarını, fakat Afgan idaresinin ve güvenlik güçlerinin Taliban’a karşı koyacak güce sahip olduğunu söyledi.

ABD’nin 20 yıl boyunca Afganistan’da güvenliğin sağlanması ve 11 Eylül’ün sorumlularının cezalandırılması için elinden geleni yaptığını savunan Psaki, ABD Lideri Biden’ın vakti geldiği için ülkedeki Amerikan askerlerini çekme kararı aldığını belirtti.

Psaki, Taliban’ın Afganistan’daki süratli ilerleyişinin farkında olduklarını, lakin burada asıl sorumluluğun Afgan güvenlik güçlerinde olduğunu tabir ederek, “Bizim görüşümüz şu ki Afgan ulusal güvenlik güçleri (Taliban’a karşı) savaşabilecek kâfi ekipman ve eğitime sahiptir ve bu durum onların masada elini güçlendirebilecek bir ögedir. Afganistan’a istikrar ve barışı getirebilecek tek tahlilin siyasi süreç olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Taliban’a karşı Afgan güvenlik güçlerine ve Kabil idaresine her türlü dayanağı vermeye devam edeceklerini vurgulayan Psaki, “Fakat günün sonunda kendi geleceklerinin nasıl olacağına Afganlılar karar verecekler.” değerlendirmesinde bulundu.

Afgan güvenlik güçlerinin şimdiye kadar aldıkları eğitim ve ekipmanları mobilize ederek Taliban’a karşı durması gerektiğini belirten Psaki, “Başkan, Taliban’ın Kabil’i ya da ülkeyi ele geçirebilmesinin imkansız olmadığına inanıyor, fakat (Afgan yönetiminin) bu noktada buna karşı durması için siyasi bir irade göstermesi de gerekiyor.” formunda konuştu.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.