DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tozkoparan Höyüğü’nde 5 bin 500 yıllık çocuk iskeleti bulundu

Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan köyünde birçok uygarlığa ilişkin kültür katmanlarının üst üste oluştuğu Tozkoparan Höyüğü’nün yüzeyi ve …

11.08.2021 17:09
172
A+
A-

Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan köyünde birçok uygarlığa ilişkin kültür katmanlarının üst üste oluştuğu Tozkoparan Höyüğü’nün yüzeyi ve etrafında bilimsel metotlarla yapılan arkeolojik hafriyat çalışmalarında, bir yerleşim alanı içerisinde tarihi 5 bin 500 yıl öncesine dayandığı tespit edilen çocuk iskeletine rastlanıldı.

Milattan evvel 5 ila 7 bin yılı kapsayan Neolitik devrin datalarını taşıyan iskelet, Tunceli Müzesi laboratuvarında incelenmeye alındı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Araştırma Vazifelisi Dr. Umut Parlıtı, bulunan iskeletin o periyodun ritüelleri gereği acıyı yaşamak için yaşadıkları yere gömdüklerini belirtti.

‘İSKELET, EN AZ 5 BİN 500 YILLIK’

Dr. Parıltı. “İskeletin, en az 5 bin 500 yıllık olduğunu söyleyebilirim. Kemik ve diş minelerinden alınan örneklerle ortaya tam sonuç ortaya çıkacak. Neolitik periyot içerisindeki dataları sunmakta. Bu çocuğun yerleşim alanının içerisinde gömülü olmasının sebebi, o periyotta çocuğu korumak, o çocuğun acısını beraberinde taşımaktı. Çocuğun intramural bir yerleşim içerisinde hastalıktan ve travmatik bir sebepten öldüğünü düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.