DOLAR 32,3669
EURO 34,9549
ALTIN 2325,452
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türk müziğinin güler yüzü Osman Yağmurdereli anılıyor

55 yıllık ömrüne çok sayıda dizi ve sinema sığdıran Osman Yağmurdereli, 6 Şubat 1953’te Trabzon’da dünyaya geldi.Demokrat Parti ile Adalet …

02.08.2021 07:40
167
A+
A-

55 yıllık ömrüne çok sayıda dizi ve sinema sığdıran Osman Yağmurdereli, 6 Şubat 1953’te Trabzon’da dünyaya geldi.

Demokrat Parti ile Adalet Partisi kurucularından 12. Devir Trabzon Milletvekili Zeki Yağmurdereli ile Selma Yağmurdereli’nin oğlu olan sanatçı, ilkokul 3. sınıfa kadar Trabzon Kurtuluş İlkokulu’nda, daha sonra Ankara Kavaklıdere İlkokulu’nda okudu. Yağmurdereli, orta ve lise eğitimini Namık Kemal Lisesi Yenişehir Koleji’nde tamamladı.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Kısmını 1973’te bitiren sanatçı, bir müddet öğretmenlik yaptı, 1975’te, yorumcu sanatçı olarak müzik mesleğine başladı. Yağmurdereli, 1990’da Nişan Yüzüğü, 1992’de Sarışın isimli albümü müzikseverlerle buluşturdu.

Kıbrıs müziği Bir Bir Birilerine ve Eller Eller yapıtıyla tanınırlığı artan sanatçı, bir müddet Ankara gazinolarında müzik söyleyen sanatçı, müzikçi Faruk Tınaz‘ın ısrarıyla İstanbul’a geldi. Yağmurdereli ve Tınaz, Kamil Sönmez ve Asım Ekren ile birebir konutta yaşadı.

Osman Yağmurdereli, oyunculuğa da adım atarak, İz Peşinde ve Bizim Mahalle dizileriyle Bir İhtimal Daha Var, Keloğlan Kara Prens’e Karşı, Yeni Bir Yıldız, Bir Aşkın Bittiği Yer, Biraz Sevinç Biraz Tasa ve Sevgi Çıkmazı sinemalarında rol aldı.

TRT’nin sevilen dizilerinden İz Peşinde’de canlandırdığı “Komiser Esat” karakteriyle, ününü katlayan sanatçı, Aşkım Aşkım, Dicle, Elveda Derken, Sessiz Gemiler, Karınca Yuvası, Sev Kardeşim, Köpek, Kınalı Kar, Melekler Adası, Hırçın Menekşe, Serseri, Baldız Geliyorum Demez, Yılan Öyküsü, Marziye, Sakin Kasabanın Bayanı, Palavra, Yeni Bir Yıldız, Ay Işığında Gizlidir, Bir Aşkın Bittiği Yer, Nefes Alamıyorum, Bizim Mahalle, Bir Bayan Düşmanı ve His Çemberi‘nin de ortalarında bulunduğu birçok dizi ve sinemanın yapımcılığını üstlendi.

MİLLETVEKİLİ OLDU

Direktör Taner Akvardar, Yağmurdereli’nin Misi isimli kitabını birebir isimle 2005’te küçük dizi yaptı.

Başarılı sanatçı, 1987’de periyodun ANAP Zonguldak Milletvekili Veysel Atasoy’un kız kardeşi Esin Atasoy ile evlendi.

Sinema üretim şirketi Yağmur Ajans’ı 1988’de kuran Yağmurdereli, Kerime Ender’in Samanyolu isimli yapıtını dizi haline getirip TRT‘ye sattı.

Uğur Arslan’ın sevilen şiirinden, televizyona uyarlanan Karagümrük Yanıyor, 2006’da Osman Yağmurdereli’in yapımcılığında izleyiciyle buluştu. Senaryosunu Yağmurdereli’nin kaleme aldığı, Hilal Saral’ın yönettiği dizide, Uğur Arslan, Sinem Öztufan, Hasret Yılmaz, Mesut Akusta ve Kamil Sönmez rol aldı.

“Devlet Sanatçısı'” unvanı da taşıyan üretimci Osman Yağmurdereli, 5 yıl üst üste “Altın Kelebek En Uygun Üretimci Ödülünü”nün sahibi oldu.

Sanatçı, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti’den İstanbul 2. Bölge milletvekili seçildi. Bir periyot Trabzonspor Basın Sözcülüğünü de yapan Yağmurdereli, 2 Ağustos 2008’de İstanbul’da kanser hastalığı nedeniyle 55 yaşında hayata veda etti.

Olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz İstanbul’da

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.