DOLAR 32,3632
EURO 34,7254
ALTIN 2392,795
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Adana’da hurdacılık yapıyordu mühendislik hayali gerçek oldu

Adana’da maddi imkansızlıklardan dolayı hurdacılık yapan Göncü Musa Zeytun’un çocukluk hayali mühendis olmaktı. Ailenin 9 çocuğundan biri olan Zeytun, maddi imkansızlıklara rağmen hedefine ulaştı. Şimdi ise ilham veren projelere imza atıyor.

Adana’da hurdacılık yapıyordu mühendislik hayali gerçek oldu
16.07.2022 15:05
112
A+
A-

 Adana’da hurda ve kağıt toplayıcılığı dahil her türlü işi yapan Zeytun ailesinin 9 çocuğundan biri olan Göncü Musa Zeytun’un hayali ise bambaşkaydı. O okuyup, mühendis olmayı istiyordu.

Zeytun yaşadığı maddi imkansızlıklara rağmen zekası, azim ve kararlılığı sayesinde mekatronik mühendisi oldu.

Şimdi 29 yaşında olan Zeytun, çok geçmeden başarılı projelere de imza attı. İşitme engellilerin iletişimi için geliştirdiği da onlardan biri.

”Ne iş yaparsam yapayım en iyi şekilde yapmam gerekiyordu”

Çalışkanlığı ve gayreti sayesinde başardığını vurgulayan Zeytun, ”Çevremdeki ortam değişti, insanlar değişti. Dün başka bir şey söyleyen hocalarım bile bugün yanımdaydı. Her ne iş yaparsam yapayım en iyi şekilde yapmam gerekiyordu ve bunu çalışkanlığımla gayretimle var etmeye çalıştım” dedi.

İşitme için proje geliştirdi

Zeytun geliştirdiği projeyi şu ifadelerle anlatıyor:

"Dostekst projesi 3 adımdan oluşuyor. 1.0, 2.0 ve 3.0. 1.0 adımında işitme engelliler yazıları ve sesleri o uygulama işaret diline çeviriyor. 2.0’da ise o sağır kişi ben iyiyim sen nasılsın dediğinde sizin telefonunuza yazı veya ses geliyor. 3.0’da ise metaverse”

Projesini geliştirmek için girişimcilerden destek bekleyen mühendis, aynı zamanda mücadelesi ile de gençlere örnek olmak istiyor.

Bu amaçla, köy köy gezerek çocuklara kendi alanı ile ilgili bilgi veriyor. 

Haber: Fatma Er

Kamera: Çağlar Öztürk

Şimdi 29 yaşında olan Musa, çok geçmeden başarılı projelere de imza attı. İşitme engellilerin iletişimi için geliştirdiği yazılım da onlardan biri.Şimdi 29 yaşında olan Musa, çok geçmeden başarılı projelere de imza attı. İşitme engellilerin iletişimi için geliştirdiği yazılım da onlardan biri.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.