DOLAR 32,5566
EURO 34,6765
ALTIN 2418,91
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gastronomi kenti Hatay yöresel lezzetlerinin ününü tescille artıracak

Mutfağında 600’ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay’da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) teşebbüsleriyle yöresel lezzetler …

31.07.2021 15:56
135
A+
A-

Mutfağında 600’ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay’da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) teşebbüsleriyle yöresel lezzetler tescilleniyor.

Birinci olarak 2008 yılında künefenin coğrafik işaret dokümanı almasıyla tescil seyahatine başlayan Hatay’da, sırasıyla Antakya sürkü, küflü sürk, kağıt kebabı, tuzlu yoğurt, carra peynirine Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafik işaret tescil evrakı alınması sağlandı.

Tescilli eserlere ulaşmak isteyen lezzet düşkünleri de tarihi Uzun Çarşı ve Hatay Gastronomi Konutu’nu ziyaret ediyor.

ATSO Lideri Hikmet Çinçin, gastronomi kenti Hatay’ın lezzetlerinin ve bedellerinin markalaşması için kıymetli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Hatay’a mahsus birçok esere coğrafik işaret evrakı aldıklarını belirten Çinçin, şöyle devam etti: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin açıkladığı 2020 yılı coğrafik işaretli eserler sıralamasında Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ülke genelinde tescil bakımından 5’inci, müracaat sayısı bakımından 3’üncü olarak büyük bir muvaffakiyete imza attık” dedi.

“GASTRONOMİ TURİZMİNDE HATAY’I VAZGEÇİLMEZ YAPMAK İSTİYORUZ”

Çinçin, “Bu seyahatte şimdiye kadar 7 esere coğrafik işaret aldık. Bunlardan 6’sı başta künefe olmak üzere Hatay’a mahsus lezzetler. Tescilli eserlerin sayılarını çoğaltarak hem eserlerimizin yapılış sistemini disiplin altına almak hem de gastronomi turizminde Hatay’ı vazgeçilmez bir destinasyon noktası yapmak istiyoruz. Birebir vakitte tescil sayesinde eser disipline edilecek ve eserin bizden sonraki jenerasyonlara gerçek üretilmesi ismine dokümanlı bir biçimde miras olarak intikal edecek” diye konuştu.

Çinçin, daha birçok eserin de coğrafik işaret dokümanını almak için çalışmalar sürdürdüklerini lisana getirdi.

Bunların ortasında kabak tatlısı ve ceviz reçelinin öncelikli olduğunu aktaran Çinçin, tıpkı vakitte Antakya künefelik peyniri, biber salçası, nar ekşisi, Samandağ biberi ve halhalı zeytin için de tescil çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Tescilli eserlerinin sayılarının artmasıyla gastronomi turizminin daha da hareketleneceğine inandıklarını tabir eden Çinçin, “İnsanlar Hatay’a lezzet şenliği görmeye geliyor. Ufak vilayetler bile artık tescilli eser peşinde. Tescilli eserler alıcıya inanç verir” dedi.

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.