DOLAR 32,3819
EURO 34,5646
ALTIN 2376,515
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hatay’ın Samandağ biberine coğrafi işaret

Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetişen dış yüzeyi sert, etli, sulu ve çok acı olmasıyla bilinen Samandağ biberinin Antakya Ticaret ve Sanayi Odası …

15.09.2021 17:07
124
A+
A-

Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetişen dış yüzeyi sert, etli, sulu ve çok acı olmasıyla bilinen Samandağ biberinin Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti alındı.

Yetişmeye başladığı ilk dönemlerde yeşil, ilerleyen zamanda alaca rengini alan, dalında kaldıkça ve zaman geçtikçe kırmızılaşan Samandağ biberinin sezonu mayıs ayında başlayarak Ağustos ayının sonuna kadar devam ediyor. Sera içerisinde de 12 ay boyunca üretilen Samandağ biberinden toplam 3 bin 200 dekarlık alanda yılda 6-7 bin ton arasında verim alınıyor.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Samandağ biberinin 3 bin 200 dekarlık alanda 6 – 7 bin ton arasında üretildiğini belirterek, “Daha önce Samandağ ney kamışının coğrafi işaretinin almıştık. Şimdi ise Samandağ biberinin coğrafi tescil işaretini aldık. Coğrafi işaretten sonra bibere talep daha da artacak.Kısa zamanda uluslararası tesciline de müracaat edeceğiz. Hallerde şu anda 8 liradan satılıyor” dedi.

Toplantıya Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin’in yanı sıra MKÜ Antropoloji Bölüm Başkanı Kadriye Şahin, MKÜ Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı temsilcileri katıldı.

COĞRAFİ İŞARETLİ 8 ÜRÜN

2005 yılından bu yana Hatay ile özdeşleşen ve Hatay’ın değeri olan lezzetlerin ve yöresel ürünlerin tescilleri yapılırken Samandağ biberi, sekizinci yöresel ürün olarak coğrafi işaret belgesi aldı.

Daha önce de Künefe, Antakya Sürkü (Çökeleği), Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Tuzlu Yoğurdu, Samandağ Neyi ve Antakya Carra Peyniri coğrafi işaret belgesi almıştı.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Kaynak: NTV


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.