DOLAR 32,3609
EURO 34,7756
ALTIN 2401,001
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Santa Harabeleri tarihiyle hayranlık uyandırıyor

Doğu Karadeniz’in önemli kültürel miraslarından Santa Harabeleri, tarihi ve doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Son yıllarda özellikle fotoğraf tutkunlarını cezbeden bölge, yerli ve yabancı turistlerce de keşfedilmeyi bekliyor.

Santa Harabeleri tarihiyle hayranlık uyandırıyor
16.07.2022 20:05
103
A+
A-

Gümüşhane’nin Dumanlı köyü sınırlarında yer alıyor. 17’nci yüzyılda Rumlar tarafından kurulduğu biliniyor. Santa Harabeleri kendine özgü mimarisi ve eşsiz doğasıyla ziyaretçilerini karşılıyor.

7 mahalleden oluşan Santa, birbirini kuş bakışı görebilen 3 ayrı yamaç üzerine kurulu. Her bir mahallesinde dönemin özelliklerini yansıtan tek ve iki katlı taş binalar ile çok sayıda ve çeşme bulunuyor.

"Gökyüzüne yakın saklı kent"

1923 yılı verilerine göre bölgede 5 bine yakın kişi yaşadı. O dönemdeki bin 123 haneden sadece 157’si günümüze kadar ayakta kalabildi ve yine çok sayıda kilise, okul ve çeşmeden birkaçı bugüne ulaşabildi.

Santa Harabeleri, "Gökyüzüne yakın saklı kent" olarak da adlandırılıyor. Bölge, arkeolojik ve doğal sit alanı olmasının yanında kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmişti.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.